Vladimir Putin i Aleksandar Vučić Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, razgovaraće danas sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom o novom gasnom aranžmanu naše države sa Rusijom. Ova razgovor samo je jedan u nizu onih koji slede, a od kojih će u dobroj meri zavisiti međunarodna pozicija naše zemlje.

Telefonski razgovor Vučića i Putina koji, prema najavama, bi trebao da bude danas u 11 sati, najavljivan je pratkično dve nedelje, a u jednom momentu je delovalo da do njega možda i neće doći.

Povod za zabrinutost srpske strane da Putin možda i neće podići slušalicu bila je izjava portparola Kremlja, Dimitrija Peskova, koji je početkom nedelje izjavio da razgovor sa predsednikom Srbije uopšte nije u planu.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

„Zasad nema planiranih razgovora u rasporedu u narednim danima, ali to ne znači da takav razgovor ne može biti organizovan veoma brzo. Znate da su kontakti sa Beogradom naš prioritet, oni su naš saveznik i prijateljska zemlja, pa će razgovor biti održan ako bude potrebe“, rekao je Peskov.

Pročitajte još...

Poruka iz Moskve možda ne bi bila toliko dramatična da uskoro ne ističe pomenuti ugovor o gasnom aranžmanu sa Rusijom, a kako će izgledati novi aranžman zavisiće od mnogo faktora, najviše od toga kako će Srbija u budućnosti tretirati rusku agresiju na Ukrajinu.

„Ne mogu da znam šta će Putin mene da pita, ali znam šta ću ja njega da pitam. Za mene su tri pitanja – količine gasa, cena gasa i sigurnost snabdevanja“, rekao je Vučić uoči sastanka.

Već sutra dolazi Viola fon Kramon

Već u ponedeljak, 30. maja, šef srpske države imaće sastanak sa evroposlanicom iz redova Zelenih, Violom fon Kramon, koja je izvestilac iz senke Evropskog parlamenta za Srbiju.

Fon Kramon je često bila kritična prema situaciju u Srbiji, posebno u oblastima demokratije i vladavine prava, a takođe je bila meta napada najviših državnih funkcionera i provladinih tabloida.

Viola fon Kramon Foto: Evropski parlament

“Veoma pažljivo pratim situaciju u Srbiji i lično mi ne smetaju napadi. Neki srpski političari očigledno imaju taj stil. Međutim, za ukupnu političku klimu u zemlji bilo bi bolje da se ovi lični napadi i neprihvatljivi jezik ne koriste za targetiranje političkih protivnika. Svi mi ovde radimo na tome da Srbija bude bolje mesto i nova država članica EU, ali za to gospodin Vučić treba da shvati da je pluralitet mišljenja i sloboda izražavanja preduslov”, rekla je ona u ranijem intervjuu za “Novu”.

Poruka koju Viola fon Kramon donosi u Beograd je prilično jasna i ona se, kako saznajemo, neće drastično razlikovati od onih koje je njena koleginica iz stranke i ministrka spoljnih poslova Nemačke, Analena Berbok, uputila nedavno srpskim vlasitma.

Šefica nemačke diplomatije u više navrata zahtevala je otvoreno da Srbija uskladi svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom, uz napomenu da ne adekvatna obrazloženja zašto to do sada nije učinjeno.

Pročitajte još...

“Analena Berbok je bila prilično oštra i u jednom trenutku je od Vučića zatraženo da kaže koje je sad obrazloženje za to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji”, preneo je izvor “Nove” iz diplomatskih krugova utiske sa poslednjeg sastanka u Berlinu.

Komentarišući poziciju Srbije, Fon Kramon je ranije u razgovoru za “Novu” istakla da stvari ne funkcionišu na isti način kao pre početka ruske invazije na Ukrajinu, te da naša zemlja mora da se jasno opredeli gde želi da bude.

“Ako zaista želi da se pridruži EU, mora da se uskladi sa sankcijama Rusiji. Vreme sedenja na dve stolice i balansiranja između Zapada i Rusije bi već trebalo da je prošlo”, naglasila je ona.

Eto ga i Lavrov

Već 07. juna u Beograd stiže ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov.

Najava da će Lavrov doći u Srbiju pojavila se u trenutku žestoke diplomatske ofanizve Zapada na našu državu i sve češćih poziva vlastima u Beogradu da potvrde svoj evropski put usaglašvanjem spoljne politike sa Briselom. Tako se ispostavilo da Sergej Lavrov dolazi svega tri dana pre nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ovo je ujedno i prva poseta jednog visokog ruskog zvaničnika Srbiji od početka rata u Ukrajini i do nje dolazi u trenutku kad EU priprema najžešći paket sankcija kojima se Srbija, do sada jedina u Evropi, nije pridružila.

Kako je najavljeno, on će u Beogradu razgovarati sa Vučićem, sa kojim će, pretpostavlja se, diskustovati o isporuci gasa Srbiji. Ta isporuka će sasvim sigurno zavisiti od toga da li će naša zemlja i dalje biti među retkima državama Evrope koje nisu uvele sankcije Rusiji.

Poseta Šolca – nastavak nemačke diplomatske ofanzive

Prema najavama, nemački kancelar Olaf Šolc bi trebalo da poseti glavni grad Srbije 11. juna.

Izvori “Nove” iz diplomatskih krugova napominju da će dolazak Lavrova značajno uticati na sadržaj razgovora Šolca i Vučića, te da će nemačka strana podsetiti srpske vlasti na nedavni zaključak Bundestaga u kom se apeluje na institucije EU da se preispita pretpristupna pomoć državama kandidatima za članstvo koje odbijaju da uvedu sankcije Rusiji.

Aleksandar Vuči i Olaf Šolc
Aleksandar Vuči i Olaf Šolc Foto: WOLFGANG KUMM / AFP / Profimedia

“To nije sve.. Ukoliko Srbija pokaže nameru i nastavi da pravi dogovore sa Rusijom, može doći i do zamrzavanja pregovora za članstvo u EU”, navodi naš sagovornik.

Kako je ranije pisao naš portal, Šolc će sa Vučićem razgovarati o odnosu Srbije prema ruskoj agresiji na Ukrajinu, pozicija Kosova u Savetu Evrope, Otvorenom Balkanu i predstojećem samitu u Berlinu.

Šolc će na sastanku sa predsednikom Srbije još jednom ponoviti stav Nemačke o tome da države kandidati za članstvo u Evropsku uniju ne mogu da stoje po strani i da moraju da se usklade sa spoljnom politikom te zajednice.

BONUS VIDEO: Pogledajte koje je pitanje nemačkih novinara iznerviralo Vučića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare