Foto: Nova.rs

Svi već znaju da poslanici u republičkom parlamentu piju najjeftiniju kafu i sokove u Srbiji, a sudeći po jelovniku u skupštinskom restoranu, oni se i hrane po cenama koje su nekoliko puta niže nego u drugim restoranima u zemlji. Tako ih, na primer, porcija piletine u susamu košta 185 dinara, oslića 196 dinara, dimljenog vrata na žaru 190 dinara…, a najskuplji je brancin čija je cena 1.965 dinara po kilogramu.

Otkako je novi predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kao jedan od prvih poteza najavio preispitivanje cena u supštinskom restoranu, te tema se po ko zna koji put našla u centru pažnje javnosti. Iako o cenama hrane i pića u republičkom parlamentu uopšte ne odlučuju (već Uprava za zajedničke poslove republičkih organa), o njima su se danas, ali i prethodnih dana, izjašnjavali i poslanici na sednicama.

Tako je, na primer, lider JS Dragan Marković Palma otkrio da cena domaće kafe iznosi sedam dinara i naveo da bi ona trebalo da se promeni za poslanike, a da ostane ista za novinare i skupštinske službenike.

I cene ostalog pića u skupštinskom restoranu su neverovatno niske. Tako espreso kafa sa mlekom košta 21 dinar, flašica mineralne vode 18 dinara, koliko košta i sok od breskve.

Poznato je i da je taj restoran mesto gde se može dobiti kvalitetan obrok za malo novca. Srpskim poslanicima, njihovim gostima i  zaposlenima u Skupštini su na raspolaganju supe, variva, jela sa roštilja, ribe…, a oni mogu ručati po cenama koje su niže i od dva evra.

Foto: Nova.rs

Prema važećem jelovniku, u koji je Nova.rs imao uvid, od jela sa roštilja najjeftiniji je pileći batak na žaru, koji košta 148 dinara, cena svinjskog vrata na žaru je 176 dinara, dok je bela vešalica 20 dinara skuplja.

Foto: Privatna arhiva

U toj grupi jela najskuplji je biftek na žaru – 790 dinara, a cena ramsteka iznosi 319 dinara.

Od gotovih jela narodnim poslanicima na raspolaganju je pohovano pileće belo u susamu (185 dinara) i bečka šnicla (193 dinara), cena pečurki na žaru je 102 dinara, a pomfrit košta 37 dinara.

Foto: Nova.rs

Sudeći po jelovniku, najskuplje su ribe. Tako porcija dimljene pastrmke košta 347 dinara, skuša na žaru je 278 dinara po kilogramu, orada na žaru 1850 dinara po kilogramu, dok je brancin 1.965 dinara po kilogramu.

Poslanici na raspolaganju imaju i desert – grčka baklava ih košta 55 dinara, oblanda sa plazmom i čokoladom 65, a rolat sa bananom i orasima 60 dinara.

Dačić: Uprava da se oglasi o cenama u restoranu

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić otkrio je da parlament nema nikakve veze sa cenama pića i hrane u skupštinskom restoranu i da ih on ne određuje, a „poslanici naročito“.

On je naveo da cene određuje Uprava za zajedničke poslove republičkih organa i istakao da nije dobro što se ta uprava dosada nije izjasnila, niti dala neko saopštenje u vezi s cenama hrane i pića u skupštinskom restoranu.

„Njima je lakše da se usmeri pažnja prema Skupštini”, kazao je Dačić, dodajući da restorani u državnim institucijama imaju tretman internih klubova koji nemaju pravo da zarađuju, što znači, kako je rekao, da prodaju hranu i piće po nabavnim cenama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare