Foto: Vesna Lalić

Dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Dnevniku Radio televizije Srbije u periodu od decembra do aprila bio zastupljen pet sati i 10 minuta, cela opozicija, tačnije devet najvećih opozicionih stranaka dobile su ukupno osam minuta i 53 sekunde u ovih četiri meseca. Prostom računicom dolazi se do toga da je celoj opoziciji na nacionalnom servisu dato tri sekunde dnevno. I to ne tri sekunde po stranci, nego tri sekunde za devet stranaka zajedno.

Ovo su rezultati monitoring Biroa za društvena istraživanja, kojim je merena zastupljenost svih političkih aktera u dnevnicima RTS i ostalih televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Predsedniku osam puta više

Podaci BIRODI ukazuju na ogromnu razliku između zastupljenosti predsednika Srbije u glavnoj informativnoj emisiji svih televizija sa nacionalnom frekvencijom i predstavnika opozicionih stranaka. Ti podaci govore da je predsednik u dnevnicima RTS, Pinka, Hepija, Prve, B92 i N1 bio predstavljen čak 49 sati 22 minuta i 42 sekunde, tokom pomenutih pet meseci. Od toga pet sati 10 minuta i 52 sekunde na RTS.

Aleksandar Vučić, Dnevnik RTS
Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/RTS

Sa druge strane, u istom vremenskom periodu, predstavnici Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke, Narodne stranke, Pokreta slobodnih građana, Dveri, Pokreta za preokret, Socijaldemokratske stranke, Nove stranke i Ne davimo Beograd dobili su u dnevniku RTS ukupno osam minuta i 53 sekunde. Na svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom, kad je reč o dnevniku, ovih devet stranaka ukupno dobilo je šest sati 32 minuta i 50 sekundi.

Dakle osam puta manje, nego predsednik sam.

Pojedinima nula sekundi

Izvršni direktor BIRODI Zoran Gavrilović kaže da se predstavnici vlasti mahom brane tezom da ove stranke nisu u parlamentu, pa otud i njihova mala zastupljenost u dnevniku. Međutim, tvrdi Gavrilović, za ovakvu odbranu nema osnova.

Foto: Printscreen FoNet/Video

“Mi imam situaciju recimo sa pokretom Dosta je bilo, koji u ovom periodu nije dobio nijednu sekundu na RTS, a na svim ostalim televizijama zajedno ima 10 sekundi. To nije bilo drugačije ni dok su bili u parlamentu. Prema našem merenju monitoringa u vreme prošlog saziva Skupštine DJB je imao dve nule. Nulu na RTS i nulu na svim ostalim televizijama”, navodi Gavrilović.

Nulu su na RTS u ovih pet meseci dobili i Pokret slobodnih grašana i Pokret za preokret, koji su uz Novu stranku imali i ukupno najmanje minuta u svim dnevnicima zajedno.

Terminalna faza demokratije

“Mi zapravo imamo terminalnu fazu naše demokratije, koja se odlikuje činjenicom da su sve stranke, uključujući i SNS medijski minimalizovane na RTS i da mi imamo bespartijsku demokratiju. Najveći broj stranaka na RTS je predstavljen minimalno i neutralno. Zatim ide grupa stranaka koja je cenzurisana i kojih uopšte nema, kao što su DJB, PSG i Pokret za preokret. Stranke koje su zagovarale bojkot predstavljene su u dnevniku minimalno i neutralno, osim SSp, koja jedina ima negativnog izveštavanja. Na ostalim televizijama sa nacionalnom frekvencijom, a tu pre svega mislim na Pink, imamo model izveštavanja o strankama opozicije koji je izrazito negativan. U čak 80 do 90 odsto vremena”, navodi Gavrilović.

Posledica toga je, kako dodaje, potpuni izostanak dijaloga u društvu.

“ODIHR traži da mediji budu neko ko će strankama dati šansu fda predstavi svoj program, a na osnovu toga će građani izabrati kome će dati glas na izborima. Mi to od 2016. godine nemamo, što je dovelo do stvaranja atmosfere konfliktnosti”, zaključuje Gavrilović.

Ovim povodom predsednik Nove stranke Aris Movsesijan kaže da od kako je došao na čelo stranke nije dobio poziv za gostovanje ni na jednoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom, izuzev Emisije „Reč na reč“ na RTS.

Aris Movsesijan Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Znate šta ja sam od oktobra meseca predsednik Nove stranke i nikada nisam bio ni na jednoj stanici sa nacionalnom frekvencijom, osim na RTS u emisiji “Reč na reč”. Za razloge bi trebalo pitati vlasnike tih televizija, a očigledno je da je nekome stalo da nas nema. Nova stranka se bavi politikom, a izgleda da nikoga ne zanima politika već samo dnevno politikanstvo. Voleo bih samo da znam da li Vučić sam sebe gleda na televiziji, verujem da ne, jer bi onda po ceo dan gostovao, a zatim gledao šta je rekao”.

Lider Pokreta za preokret Janko Veselinović kaže da je dobio informaciju da je na RTS zabranjen.

Janko Veselinovic
Janko Veselinović Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

“Dobio sam informaciju da je Pokret za preokret zabranjen na RTS-u zbog jednog sastanka sa Bujoševićem kada smo izneli naš stav da će morati da odgovara i on i Upravni odbor zbog svega što radi i zbog toga što smo izrugivali konkurs za direktora RTS-a. Tada smo poslali prijavu za Aleksandra Vučića, koji zapravo uređuje RTS. Iako smo jedna od retkih stranaka koja ima odbornike u Skupštini Beograda nismo zvani ni u Beogradski program da objasnimo naš zahtev da se Beograđanima vrati po 2.000 evra koje su im Beogradske elektrane otele preko Infostana, a 190 miliona evra opljačkano na taj način, završilo je u suludim projektima gradske vlasti”.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović kaže da je osnovna uloga televizija sa nacionalnom frekvencijom da vode kapmanju protiv opozicije.

Pavle Grbovic Pokret slobodnih gradjana
Pavle Grbović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

“RTS dosledno sprovodi politiku ignorisanja opozicije ali i ignorisanja stvarnosti u Srbiji. Ne mogu da budem ljubomoran ni na prostor koji je dat kolegama iz opozicije, jer je i to vreme zanemarljivo i sa takvom zastupljenošću zaista ne možete da utičete na stavove građana koji se informišu tim putem. Kad je reč o drugim televizijama sa nacionalnom frekvencijom, njihova osnovna uloga je da vode negativnu kampanju protiv opozicije. Za te potrebe su im mnogo podesniji neki drugi ljudi kojima uništavaju živote, tako da ni zbog toga nisam ljubomoran. Verujem da bih mnogo više vremena dobio kada bih napadao ili uzvraćao napade od drugih opozicionih političara, ali zadovoljstvo da se preko mog imena nasleđuju pričom o opozicionom raskolu im neću priuštiti pa makar se nikada ne pojavio u njihovim medijima”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare