Kuća Džafera Deve Foto: Kossev

Ministarstvo kulture Kosova neće odustati od restauracije kuće Džafera Deve u Mitrovici, izjavio je danas ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku i istakao da je rasprava o tome počela u Srbiji, a da su prethodnih dana reakcije bile histerične.

Diskurs je opasan, pa će međunarodnim partnerima biti dato dovoljno vremena da dobiju pojašnjenja, ali ovo ministarstvo ne odustaje od projekta. Imamo dovoljno novca, ali započeti posao mora da se nastavi sa međunarodnim partnerima, rekao je Čeku na konferenciji za medije, prenosi Kossev.

Čeku je konferenciji za medije održao zbog odluke EU i UNDP da otkažu projekat restauracije kuće Džafera Deve i optužio je Srbiju za izvor „ujdurme“.

Odluka međunarodnih agencija da otkažu projekat stigla je nakon što su srpski istoričari javnosti ukazali da se radi o istaknutoj figuri Vermahta.

EU i UNDP su se ubrzo i ogradili i poručili da su „zabrinuti zbog kontroverzi“ oko te kuće, te da „rade na alternativama“, ali se sve zakuvalo nakon što se oglasilo i nemački ambasador u Prištini.

„Nema pranja istorije. Nemojte da izvrćete istinu o holokaustu ili o ratnim zločinima koji su počinili nacisti i lokalni kolaboracionisti“, poručio je Jorn Rode, uz poruku da je „veoma zabrinut“, a na isti način je potom reagovala i izvestiteljka za Kosovo Viola fon Kramon.

To je pokrenulo lavinu negativnih komentara u albanskoj javnosti. Nemačkom ambasadoru od javnih ličnosti su posebno zamerili bivši kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, koji je istakao pozitivnu ulogu Deve, kao i antropološkinja sa Kembridža albanskog porekla Nora Veler.

Ona je prvo poručila da nemački ambasador nije dobro informisan, da bi u sinoćnjem gostovanju na KTV direktno optužila ambasadora da je načinio štetu, tako što je netačno povezao restauraciju kuće sa lažnim optužbama da Kosovo negira holokaust.

Na konferenciji za medije Čeku je naglasio da je svrha rasprave koja je „pokrenuta iz Srbije“ bila upravo „širenje laži da je Kosovo poricalo holokaust, što je srpska izmišljotina“ i istakao da je Ministarstvo kulture „najavilo restauraciju zgrade, a ne restauraciju lika Džafera Deve“.

„Pozivam sve na razmišljanje i racionalnost. Profesionalni argumenti moraju pobediti emocije trenutka.

Svako može da odustane, ali mi ne možemo da odustanemo od zaštite kulturnog nasleđa, jer nemamo pravo na to“, rekao je Čeku.

BONUS VIDEO:  Isak Asiel: Biće sačuvane dve originalne zgrade logora Topovske šupe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar