Viola fon Kramon
Viola fon Kramon Foto: Evropski parlament

"Slučaj kuće Džafera Deve u Južnoj Mitrovici me lično brine i izaziva mnoge zabrinutosti. Pranje prošlosti i iskrivljivanje činjenica o poznatom nacističkom kolaboracionisti/učesniku 21. SS divizije 'Skenderbeg' ne sme da se desi. Ne sme biti mesta revizionizmu istorije Drugog svetskog rata i poricanju Holokausta", poput svog sunarodnika, i Nemica Viola fon Kramon imala je sličnu poruku dan kasnije.

Slučaj koji od kraja prošle nedelje trese međunarodnu, kosovsku i srpsku javnost je plan UNDP i EU da renovira kuću Džafera Deve, za kojeg je inicijalno preko srpskih istoričara, javnosti ukazano na to da se radi o istaknutoj figuri Vermahta i nacističkom kolaboracionisti.

I dok su se EU i UNDP ubrzo nakon što su se pohvalili da zajedno sa kosovskim ministarstvom kulture ulažu stotine hiljade evra u obnovu „najzadivljujućeg mesta nasleđa – kuće Džafera Deve“, odmah i ogradili nakon informacija o samom Devi – da su „zabrinuti zbog kontroverzi“ oko ove kuće, te da rade na alternativama, prava bura je naišla tek kada se juče decidno oglasio nemački ambasador u Prištini.

„Nema pranja istorije! Nemojte da izvrćete istinu o holokaustu ili o ratnim zločinima koji su počinili nacisti i lokalni kolaboracionisti“, poručio je Jorn Rode, uz naglasak da je „veoma zabrinut“, prenosi KoSSev.

U duhu njegovih poruka je danas i evropska poslanica, koja je i izvestiteljka za Kosovo – Viola fon Kramon nastavila:

„Umesto toga, ovo treba iskoristiti kao priliku da se suočimo sa prošlošću i omogućimo svim zajednicama Kosova da se udruže u stvaranju zajedničkog narativa i istine koja je inkluzivna, a na osnovu činjenica o lokalnim kolaboracionistima nacista i ratnim zločinima nad Jevrejima, Srbima, Albancima i drugima od strane SS divizije Skenderbega i Devine milicije“, navela je fon Kramon.

Kao što se nakon objave nemačkog ambasadora pokrenula lavina negativnih komentara albanskih korisnika na društvenim mrežama, upravo se isto odvija i zbog objave Viole fon Kramon.

Bonus video – Simpatizeri SNS “dočekali” Violu fon Kramon u Nedjelicama

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar