Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica Foto:EPA/Djordje Savic

Direktor izraelskog Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof izjavio je da je inicijativa da se oda počast Džaferu Devi, odanom saradniku nacista, ruganje žrtvama nacista i njihovih lokalnih kolaboracionista.

Zurof je povodom projekta obnove kuće Džafera Deve rekao i da je Deva bio odani saradnik nacista, odgovoran za ubistvo desetina antifašista u Tirani 1944, za regrutovanje kosovskih Albanaca u odrede „Waffen-SS“, kao i da je nastojao da se izvrši genocid nad Slovenima na Kosovu.

„Hvala što ste me upozorili na ovaj apsolutno šokantan projekat UNDP-a i EU. Sutra planiram da napišem snažno protestno pismo ambasadoru EU u Izraelu i Katerini fon Šnurbajn, ambasadorki EU zaduženoj za borbu protiv antisemitizma“, rekao je dr Zurof u odgovoru za Kosovo Onlajn.

EU i UNDP, zajedno sa kosovskim ministarstvom kulture, omladine i sporta započeli su restauraciju kuće Džafera Deve u Južnoj Mitrovici.

Ovaj projekat, kako su objasnili, ima za cilj da „doprinese stabilnosti i miru“.

Po obnovi, kako su predvideli, kuća treba da služi za kulturne i društvene događaje, dok će na prvom i drugom spratu biti smešten Regionalni centar za kulturno nasleđe.

Bonus video – Isak Asiel: Biće sačuvane dve originalne zgrade logora Topovske šupe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar