Džafer Deva Foto: Wikimedia Commons

Program Ujedinjenih nacija za razvoj na Kosovu i Evropska unija obustavili su projekat restauracije kuće Džafera Deve, upravo su saopštile ove dve agencije.

Odluka stiže nakon afere koja trese deo međunarodne, kosovske i srpske javnosti u vezi sa najavom početka restauracije kuće Džafera Deve, za kojeg je inicijalno preko srpskih istoričara, javnosti ukazano na to da se radi o istaknutoj figuri Vermahta i nacističkom kolaboracionisti, a na čijem projektu su, i trebalo je da partnerski rade UNDP, EU i kosovsko ministarstvo kulture.

„Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu i Evropska unija su pažljivo slušali zabrinutosti nakon najave restauracije mesta kulturnog nasleđa u Mitrovici povezanog sa prethodnim vlasnikom Džaferom Devom, o čijoj se prošlosti kao saradnika nacista mnogo komentarisalo poslednjih nekoliko dana“, sada navode ove agencije.

„Namera projekta je uvek bila da okupi zajednice i doprinese društvenoj koheziji korišćenjem kulturnog nasleđa kao instrumenta za dijalog među zajednicama i vraćanjem kulturnog nasleđa na korišćenje zajednici. UNDP i Evropska unija izražavaju snažno žaljenje zbog bilo kakvih nenamernih uvreda pri najavi početka radova, a izostavljaju istorijsku pozadinu Džafera Deve“, pišu dalje.

Istovremeno UNDP i Evropska unija naglašavaju da oštro osuđuju antisemitizam i ksenofobiju i njene brojne manifestacije, uključujući „rastuću netoleranciju i netrpeljivost prema etničkim manjinama i ranjivim zajednicama“.

„UNDP je zajedno sa EU obustavio rad na lokaciji. U kontaktu smo sa svim uključenim stranama i ponovo procenjujemo našu ulogu i doprinos, uključujući mogućnost da se trenutna kontroverza iskoristi kao pravovremena prilika da se otvoreno pozabavimo prošlošću kroz otvorene diskusije i konsultacije svih relevantnih zajednica“.

Projekti kulturnog nasleđa koje UNDP sprovodi od 2016. godine u partnerstvu sa EU, Ministarstvom kulture, omladine i sporta, opštinama i verskim zajednicama završili su radove na renoviranju i rehabilitaciji više od 35 kulturnih i verskih objekata, koji pripadaju različitim verskim i etničkim grupama koje žive na Kosovu, podsetili su u zajedničkom saopštenju, a prenosi KoSSev.

Međutim, EU je i pre više godina, prema tadašnjim informacijama, uložila značajna sredstva u renoviranje Kulturnog centra u Južnoj Mitrovici, koji je posle rata poneo ime po još jednoj kontraverznoj ličnosti i Devinom savremeniku – ministru kulture i premijeru Albanije u vreme nacističkog režima tokom Drugog svetskog rata u Albaniji – Redžepu Mitrovici.

Nekoliko sati pre ove odluke se oglasio i kosovski ministar kulture Hajrula Čeku koji je ostao pri planu obnove kuće, ali je naglasak stavio da ona ne mora da ponese ime Dzafera Deve.

„Ne radimo istorijski revizionizam i rehabilitaciju ličnosti. U stvari, izvor sve ove nepotrebne buke je naš severni sused, čiji istorijski revizionizam ima nacionalističku politiku i koji reaguje na svaki pozitivan razvoj događaja na Kosovu“, poručio je u svom pojašnjenju plana o restauraciji kuće Džafera Deve, kosovski ministar za kulturu Hajrula Čeku.

Bonus video – Isak Asiel: Biće sačuvane dve originalne zgrade logora Topovske šupe

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare