Puno malih požara buknulo je po Srbiji. Protiv rudnika litijuma ustali su Loznica, Šabac, Aranđelovac, Krupanj, Bogatić, Barajevo, Kraljevo, Mladenovac, Kosjerić, Požega… Bude se i Pančevo, Mionica, Rača, Topola, Smederevo, a 10. avgusta ustaje i Beograd. Po svemu sudeći, zamisli predsednika Srbije Aleksandra Vučića da zaklonjen iza Nemačke i Evropske unije “prekopa” ovu državu, suprotstavlja se narod. Prema mišljenju sagovornika “Nove” čeka nas vruća jesen.

Protesti protiv iskopavanja litijuma se šire.

U ponedeljak je u više mesta u Srbiji nastavljen niz rekordno posećenih protestnih skupova protiv Rio Tinta, saopštio je Arhiv javnih skupova.

Protest protiv rudarenja litijuma, Šabac Foto: Antonio Ahel/ATAImages

“Sa više od 7.000 učesnika, protest u Šapcu je postao najveći politički skup u Srbiji ove godine, veći i od Svesrpskog sabora iz juna”, ističu iz Arhiva i posebno napominju da je, gledano u odnosu na broj stanovnika mesta u kojim se održavaju, od 14 protesta organizovanih protiv Rio Tinta ovog leta, čak 10 masovnije od najvećih prošlogodišnjih protesta protiv nasilja u Beogradu. Takođe, njih pet je prema relativnoj veličini veće čak i od 5. oktobra.

“Imajući na umu da se sve ovo dešava usred letnjih žega, u sezoni za koju se tradicionalno smatra da je „mrtva“ za održavanje protesta, očigledno je da se rudarenje litijuma pokazuje kao dosad najjači motiv za izlazak na ulice otkako je u Srbiji ponovo uvedeno višestranačje, jači i od izborne krađe, nasilja i Kosova”, zaključuju oni.

Za to vreme mnogi su se pitali šta čeka Beograd.

Beograd, 10. Avgust, Terazije u 19h

Čekao se SEOS i istek roka od 40 dana koji su dali Vladi Srbije da zabrani rudarenje litijuma.

S obzirom na to da u Nemanjinoj 11 ovim povodom ne reaguju, juče je stigao poziv i Beograđanima da se 10. Avgusta u 19 sati okupe na Terazijama.

Poziv je došao iz Eko straže i organizacije Ne damo Jadar. Političke organizacije su dobrodošle, ai bez isticanja stranačkih obeležja.

“Protest organizuju ekološke organizacije koje se godinama bore protiv zagađenja životne sredine i koje sada stoje ujedinjene protiv ovog zla koje se nadvilo nad Srbijom i kriminalnog režima koji pokušava da otvori rudnik protiv volje naroda“, objavila je na društvenoj mreži X Eko straža.

„U državi u kojoj postoji samo privid demokratije, gde ne postoji vladavina prava i gde sami donosioci odluka svakodnevno krše Ustav, jedino mesto gde može da se brani narodna volja jeste ulica“, navode u toj organizaciji.

Eko straža je pozvala sve građane Srbije koji su protiv iskopavanja litijuma bez obzira na političko i ideološko opredeljenje.

„Ovo je protest za dobrobit svih građana. Političari i stranački aktivisti su dobrodošli, ali bez stranačkih obeležja. Mole se učesnici protesta da dođu sa transparentima, ekološkim porukama i bez zastava drugih zemalja i poruka koje deheterogenizuju masu. Vreme je da naučimo da pošaljemo poruku da narod Srbije stoji ujedinjen i svako nosi svoj deo odgovornosti. Ekološke organizacije koje organizuju proteste odriču se isticanja sopstvenih obeležja i logotipova kako ne bi došlo do tumačenja protesta kao samporomocije“, navela je Eko straža.

Dakle, ostaje se pri tome da je ovo narodni, a ne politički bunt.

Ovim povodom, Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam za ovine “Nova” kaže da nas očigledno očekuje vruća jesen.

Protesti već naterali Vučića da se povuče

“Ova situacija pokazuje da opozicija i udruženja koja se bave pravima građana moraju da potrefe pravu temu, onu koja zanima građane. Kad pričate o vladavini prava, to nije nešto što će ih motivisati, međutim, kad vide da će njihove njive od kojih žive biti pod znakom pitanja, da će biti zagađeni vazduh i voda oni to itekako prepoznaju. Žestokim protestima građani su pre dve godine naterali Vučića da se povuče, tako da mislim da se to lako može desiti i sada. Sad je leto, a mislim da bi tokom jeseni ti protesti mogli dobiti na snazi”, kaže Popov.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam
Aleksandar Popov Foto: N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je možda pomislio, dodaje Popov, da će mu Nemačka i Evropska unija koji su stali iza litijuma biti štit, međutim, sad je jasno da to nije slučaj.

“Ja se zalažem za Srbiju u EU i evropske vrednosti, međutim, Evropa je dvostruko izigrala sve nas koji smo na toj liniji. Pre svega zato što se s Vučićem dogovarala u tajnosti, a zatim i zato što je jasno da su zbog ovog potpisanog Memoranduma prešli preko svih Vučićevih nepodopština. Od toga što ovde ne postoji vadavina prava, preko korupcije, odnosa prema medijima, pokradenih izbora…To sve ne znači da treba da odustanemo od EU, već da nateramo vlast da poštuje zakon i pravila, ili da je promenimo. Neka i Nemačka shvati da rudnik litijuma ne zavisi od Vučića već od volje naroda”.

PROČITAJTE JOŠ....

Istini za volju, narod je prethodnih godina više puta izlazio na ulice, međutim, ta se energija brzo gasila. Da upravo na to računa, otkrio je nedavno i sam Vučić kad je rekao ‘građani su bili i protiv Beograda na vodi, pa su prihvatili’.

Na pitanje da li misli da će se to desiti i ovim protestima, Popov odgovara:

“To sve zavisi od toga da li će se energija i pritisak građana održati, da li ćemo doći do formiranja kritične mase. Policija za sad sluša Vučića, videli smo kakva može biti njihova brutalnost na protestima tokom pandemije. To sve može da uplaši ljude, ali ako se sad posustane, ako se potroši ova energija, nema nam spasa”, zaključuje Popov.

Slične rečenice su izgovarane i na svim protestima protiv rudnika litijuma, koji su održani prethodnih dana.

Ne sme biti levih, desnih, četnika, partizana, evropejaca…

Profesor Šumarskog fakulteta Ratko Ristić je govoreći na protestu protiv iskopavanja litijuma u Aranđelovcu rekao da Aleksandar Vučić nema prava da obećava srpsku zemlju „nemačkim prijateljima“, kao i da je nedavno potpisan Memorandum između Srbije i predstavnika EU nezakonit.

Ratko Ristić, Protest u Loznici „Ne damo Jadar“ Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Svaki domaćin želi da svojoj deci ostavi imovinu ili bar da im ne ostavi dugove. Mi ćemo svojoj deci ostaviti dugove, a sada smo u opasnosti jer ne znamo hoćemo li im ostaviti vodu, zemlju i vazduh”, rekla je građanima koji su protestovali protiv iskopavanja litijuma u Šapcu novinarka i članica Proglasa Biljana Stepanović.

Biljana Stepanović, protest Šabac Foto: N1

“I zato, ne sme biti više levih, desnih, četnika, partizana, evropejaca, desničara jer sada su nam svima pre svega potrebni voda, zemlja i vazduh“, istakla je Stepanović.

Dragan Simović, poljoprivrednik iz Požege rekao je na protestu u Kraljevu da je vlast mnogo zagrizla, čim je dovela „nekog Švabu“.

„Tražiće način da raspišu referendum. Do njega ne sme da dođe, pokrali su izbore“, naveo je Simović.

Predrag Voštinić iz kraljevačkog Lokalnog fronta rekao je da treba da se ponašamo kao vlast.

Protest protiv rudarenja litijuma, Kraljevo Foto: Vladimir Vasic/ATAImages

„Koliko god oni govorili da je sve rešeno, da je velika stvar u pitanju, i mi treba i možemo reći da smo i mi rešeni i da je za nas sve gotovo i da se kopanje neće desiti”, rekao je Voštinić i na to se nema više šta dodati.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare