Čedomir Jovanović, Zoran Đinđić, Zoran Djindjić, Aca Lukas
Foto: Zoran Lončarević/Thomas Kühler / AFP / Profimedia / Vesna Lalić/Nova.rs

Autobiografija Ace Lukasa, koju je objavila izdavačka kuća "Laguna" pokrenula je kritiku dela javnosti, pre svega zbog političkih stavova folk pevača sa kojima se čitaoci susreću već na prvim stranicama knjige. Lukas kritikuje demokratske promene, navodi da je ubijeni premijer Zoran Đinđić srpski izdajnik, tvrdi da mu zbog toga nije žao i govori da bi rado nastupao u klubu čak i na Dan žalosti. Lider liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, s druge strane, za Nova.rs navodi da je oduševljenje Lukasovom autobiografijom pravi pokazatelj da kao društvo nismo bili spremni da razumemo politiku Zorana Đinđića, te da se u tome krije odgovor na pitanje ko je zapravo ubio premijera Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

„Nije ovde kriv Aca Lukas, nego mi, jer u tami i buci noćnog kluba, u srči i bljuvotinama, pokušavamo da nađemo odgovore na neka od najvažnijih pitanja naše istorije, i to tako što ih, najpre, u sve to uvaljamo. I više mi smeta oduševljenje, ne javnosti, nego medija, takvim i sličnim skarednostima, njihova potreba da to iznesu na svetlost dana, da im daju prostor i naslovne strane, da namerno uprljaju sve što je čisto. S druge strane, u tome šta rade krije se i odgovor na pitanje ko je ubio Zorana Đinđića. Ubili smo ga mi, jer smo na tu vrstu prljavštine pristali, jer nam prija, kupujemo je, oduševljavamo se njome. I nikako ne shvatamo da nas baš ona, a ne Aca Lukas, stalno, iznova, vraćaju u tu mračnu, prljavu krčmu, našu zamenu za društvo i državu, i da nikada iz nje nećemo izaći. U Srbiji ne postoji pravo na čistoću. I svi moraju u svinjac. Hvala, ali ja ipak ne bih“, rekao je lider LDP Čedomir Jovanović za Nova.rs.

Čedomir Jovanović bio je jedan od najistaknutnijih političara tokom 2000-ih godina. Bio je blizak saradnik i prijatelj ubijenog premijera. Učestvovao je u hapšenju Slobodana Miloševića u svojstvu pregovarača u martu 2001. godine i bio je jedan od glavnih pregovarača o njegovoj mirnoj predaji, i potom njegovog izručenja Haškom tribunalu, 28. juna iste godine.

Svoje političko i društveno delovanje tokom godina je, između ostalog, posvetio i očuvanju uspomena na Zorana Đinđića. Jedan je od organizatora tradicionalne „Šetnje za Zorana“ – koja se održava 12. i 14. marta svake godine, na datum ubistva premijera.

Aca Lukas je, s druge strane, bio jedan od uhapšenih tokom akcije „Sablja“ 2003. godine, zbog neovlašćenog posedovanja pištolja, o čemu je takođe pričao u svojoj autobiografiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare