Tigar, simbol ratnih zločina na nosiljki za bebu

Showbiz 06. jun. 202014:46 > 18:2434 komentara
Podeli:

Veljko Ražnatović, sin Željka Ražnatovića Arkana i folk pevačice Svetlane Cece Ražnatović, danas je iz porodilišta izašao sa svojom suprugom Bogdanom i sinom Željkom. Međutim, najveću pažnju javnosti izazvala je slika tigra na crvenoj nosiljci za bebe koju je Veljko imao u rukama, a koji je mnoge sugrađane, a još više naše komšije iz Hrvatske podsetio na neslavnu prošlost njegovog oca iz ratnih vremena i jedinice Srpska dobrovoljačka garda, poznatije kao Arkanovi "Tigrovi".

Tigar je bio simbol Arkanove paravojne formacije koja je „žarila i palila“ u vreme opsade Vukovara i sejala za sobom smrt i nesreću.

Tigar se „premijerno“ pojavio na fotografiji na kojoj ga drži komandant Željko, dok se u pozadini vide saborci sa fantomkama naoružani do zuba.

PROČITAJTE JOŠ

Ta fotografija se brzinom svetlosti našla na naslovnim stranama najpoznatijih stranih dnevnika.

Protiv Ražnatovićeve Srpske dobrovoljačke garde je međutim, nakon rata, Međunarodni sud u Hagu podigao optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Između ostalog, Ražnatovića je 1997. godine Haški tribunal optužio da je komandovao gardom koja je, po navodima optužbe, odgovorna za brojne zločine protiv čovečnosti, ozbiljno kršenje Ženevske konvencije i zakona i običaja rata. Ražnatović je ove optužbe odbacio.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Zbog zločina koji se pripisuju toj formaciji, Arkan je postao jedan od najpoznatijih optuženika Haškog suda, ali je pre eventualnog izručenja ili početka suđenja 15. januara 2000. godine u hotelu „Interkontinental“ ubijen pod nikada do kraja razjašnjenim okolnostima.

Čedomir Jovanović, lider Liberalno demokratske partije, koji iza sebe ima istoriju sukoba sa porodicom Ražnatović, pre svega zbog hapšenja Svetlane Cece Ražnatović u akciji „Sablja“ 2003. godine, slavljenje simbola tigra u Srbiji dana smatra „brukom i sramotom“, o čemu je govorio za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

„Ukoliko neko misli da je normalno da se u našim medijima ratni zločinci, kriminalci i Tigrovi spominju kao junaci, branitelji srpskog naroda i veličaju se kao simbol jednog vremena, vreme je da neko kaže dosta sa time. Arkan i njegovi Tigrovi su devedesetih pustošili, ubijali i profitirali na ljudskoj nevolji, u ratovima u kojima se nisu okretali za leševima koje su gazili i hladnokrvno nastavljali dalje da ostavljaju krvave tragove. Ne smemo prestati da ponavljamo istinu, da laž ne zauzme njeno mesto. Arkan i njegovi Tigrovi su bili obični kriminalci koji su u ratu obrukali sve nas, a najviše srpski narod“, govori Čedomir Jovanović za Nova.rs i dodaje:

„Devedesete i sve što one simbolizuju danas su najveća pretnja za našu decu, za generacije koje dolaze. Kroz romantizaciju devedesetih, zločina i zločinaca, guramo novu generaciju mladih u vrtlog nacionalizma. Jedini izlaz iz toga je politika mira i dogovor u regionu sa Kosovom, sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom. Vrata nacionalizmu i negovom bujanju otvaraju i promovišu decenijama i delovi crkve i univerziteta, a potpuno su otvorena onoga časa kada je LDP ostao sam da brani 12. mart, Đinđićevu vladu i govori istinu zbog koje nas svi napadaju. Zato ne smemo da odustanemo, jer neće ostati niko da tu istinu brani.“

Foto:Nemanja Jovanović

Anita Mitić iz Instituta za evropske poslove za Nova.rs govori da je javnost odavno zaboravila koga i šta Željko Ražnatović Arkan i njegovi „tigrovi“ predstavljaju u Srbiji i regionu, kao i da, kako kaže, bez suočavanja sa ratnom prošlošću nema mira, niti dobrosusedskih odnosa.

„Dobar deo javnosti tigrove u kontekstu rata ne vidi kao problem. Retko se uopšte i Arkan pominje u kontekstu ratnih zločina. Javnost se već decenijama manipuliše pričom o Ceci kao mučenici, udovici i srpskoj majci, bez da se pominje njena vrlo značajna i ne tako pozitivna uloga u političkom životu svih ovih godina. A o njenim kriminalnim poslovima niko više ni ne priča. Ne zaboravimo da je Ceca i u spotu devedesetih imala tigrića dok su Arkanovi Tigrovi činili ratne zločine. I tada to nije mnogo smetalo. Strašno je što danas novim generacijama tigrovi nisu simbol ubijanja i mučenja, već predstavljaju “status” porodice Ražnatović“, govori Mitić za Nova.rs i dodaje:

„I naravno, najveći problem je u tome što o Arkanovim zločinima više ne priča niko i što se sistemski radilo na tome da se to zaboravi i da ga istorija pamti kao heroja, a ne zločinca. Arkan je danas predstavljen kao kul gradski lik, a ne kao zločinac i kriminalac koji jeste. Sve to će nam se nažalost kao društvu obiti o glavu, jer nema mira i dobrosusedskih odnosa bez suočavanja sa prošlošću i sa zločinima koji su počinjenin u naš ime.“

Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava takođe je za Nova.rs prokomentarisao simbol tigra, navodeći da ne treba zaboraviti zločine koje su počinili članovi Srpske dobrovoljačke garde.

„Ne mogu da procenim da li je postojala namera da se istakne tigar kao simbol Srpske dobrovoljačke garde (SDG) ili je to samo slučajnost. Ali ono što meni upada u oči je veliko medijsko interesovanje za privatni život porodice Ražnatović koji je proporcionalan zaboravu, neznanju i nekažnjivosti ratnih zločina Arkanovih tigrova. Zaboravljaju se i krivična dela za koje se sumnjičila, kao i ona za koje je osuđena Svetlana Ražnatović. Ne treba zaboraviti da se u Srbiji vodi istraga za zločin u Bjeljini koji su počinili pripadnici SDG, dokumentovan fotografijom Rona Haviva. Na njoj se vidi kako jedan od „arkanovaca“ šutira telo ubijene žene, jedne od 48 civila koje su za samo jedan dan aprila 1992. ubili pripadnici SDG-a“, izjavio je Marko za Nova.rs i dodao:

„Bilo bi dobro kada bi mediji u Srbiji pažnju posvetili toj fotografiji, posebno imajući u vidu da do danas nijedan pripadnik SDG-a nije procesuiran za ratne zločine.“

Foto: Printscreen N1

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

 

Komentari

Vaš komentar