„Nije mi žao ubijenog Đinđića“: Skandalozna Lukasova knjiga

Emisije 23. jun. 202108:40 > 09:5951 komentara
Podeli:
Aca Lukas Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Autobiografija Ace Lukasa koju je objavila izdavačka kuća "Laguna" pokrenula je kritiku dela javnosti, a sa druge strane iz te kuće poručuju da izdavanjem knjige to ne znači da "Laguna" stoji iza stavova koje Lukas iznosi u svojoj autobiograifji.

Jedan deo javnosti u Srbiji zamerio je da se objavljivanjem knjige Ace Lukasa promovišu politički stavovi i osobe poput Milorada Ulemeka Legije, dok je za neke druge ta knjiga šund. „Laguna“ sa druge strane ističe da Lukas kao autor ima pravo na svoj stav i da je ta knjiga zadovoljila sve uslove, kada se radi o autobiografiji.

Srđan Krstić Luka Tripković, Printscreen, Nova S
Srđan Krstić Luka Tripković, Printscreen, Nova S

Srđan Krstić, urednik posebnih izdanja u izdavačkoj kući „Laguna“, kaže povodom kritika na to što je ta izdavačka kuća objavila knjigu turbofolk pevača Ace Lukasa da je ta knjiga zadovoljila sve uslove za autobiografiju, koja u sebi ima i šale i duhovitosti na svoj način. On napominje da se biografije i autobiografije u Srbiji jako malo čitaju, a da je publika na promociji knjige koja je održana juče, reagovala dobro.

Pročitajte i ovo

„Bila je sjajna promocija, možda sam očekivao više estrade“, kaže Krstić.

On na kritike zbog sadržine knjige kaže da se on lično zalaže za slobodu i za to da se čuje i jedna i druga strana.

„Mi imamo i vrhunska dela, vi ne morate da kupite Acu Lukas, a možete“, rekao je Krstić.

Pisac Luka Tripković ističe da nema problem sa Acom Lukasom i njegovom knjigom, ali da ima problem jer već na prvoj stranici počinje, kako navodi, jedna politička apologija, gde se govori o Miloradu Ulemeku Legiji i optuženicima iz Haga.

Srpski pisac kaže da Lukas u svojoj autobiografiji navodi da mu „nije žao ubijenog Zorana Đinđića“, „Demokratska stranka mora propasti“ i slično i dodaje da je sve ovo oblikovanje javnog mnjenja na jedan, kako ocenjuje, perfidan način.

„Čovek je javna ličnost i nemam problem da bilo koji pevač ili pevačica objavi svoju autobiografiju. Mašimo poentu, to je apologija svog onog vremena“, rekao je Tripković i dodao da se vrhunska književnost u Srbiji ne perciprira, već jedna rijaliti kultura.

Na Tripkovićev komentar da ga je kao autora jednog romana koji je izdala „Lagunu“ sramota zbog objavljivanja knjige Ace Lukasa, Krstić je odgovorio:

„Gospodin je spomenuo ideologiju i tu je taj neki problem, da smo mi podeljeno društvo, da smo ostrašćeni i da postoje predrasude. Gde god sam video ideološki deo ja sam sekao. On ima svoj stav, ja se sa njegovim stavovom ne slažem, ali ipak on je autor. Ako je on (Aca Lukas) Kit Ričards, on je na neki način srpski Kit Ričards, i ja to gledam kao sliku koja se nama događa i ne možete da kažete da mi to promovišemo. Ja tu knjigu vidim kao jednu ilustraciju vremena u kojem živimo. To ne znači da Laguna stoji iza njegovih stavova, to je njegova slika, mi smo tu sliku pružili javnosti.“

Krstić ističe da se sa stavovima Ace Lukasa ne slaže, pogotovo onih koji se odnose na ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića, kao i oko drugih političkih stavova.

„Ja sam bio protiv poglavlja gde se govori o politici, ali opet to je njegov stav“, rekao je Krstić i dodao da mu smeta poistovećivanje „Lagune“ i jedne knjige.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar