Čeda: Đinđić treba da prestane da bude Veliko Opravdanje

Politika 12. mar. 202114:23
Podeli:
Foto:EPA PHOTO EPA/SASA STANKOVIC/

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović oglasio se na godišnjicu ubistva Zorana Đinđića. Njegov status prenosimo u celosti:

„Danas je jedan zločin postao punoletan. Pre tačno 18 godina, 12. marta 2003. godine, ubijen je Zoran Đinđić, prvi demokratski premijer Srbije. Sa ovom godišnjicom, krajnje je vreme da svi to shvate, Zoran Đinđić treba da prestane da bude ono što je bio, od 2003. do danas – Veliko Opravdanje, za sve naše, a ne svoje, neuspehe; za sve naše, a ne svoje, greške; za svaku laž koju smo od tada izgovorili, krijući se iza njega, i još gore, iza njegove pogibije.

Danas on ne sme više da bude Izgovor i, umesto toga, mora da postane Reč i Ime. Reč koju nećemo besmisleno da ponavljamo, nego da iza nje stanemo i Ime koje se izgovara samo kad se posao uradi, onako kako bi ga on uradio, bez kuknjave i uz puno prihvatanje sopstvene odgovornosti.

Njemu nije bio kriv Milošević, nisu mu bili krivi ni SPS ni Jul, ni narod, ni loše godine. Umesto Suda, on je tražio politiku. Umesto odmazde, on je hteo rešenje. Umesto kazne, on je nudio odgovornost, svoju, za krajnji rezultat.

Foto:printscreen/[email protected] kraken

Zoran Đinđić je bio Rad, na politici, na viziji, na planovima. Čovek koji je mogao, zato što je hteo i zato što je smeo. Hrabrost koju je on imao podrazumevala je svakodnevno suočavanje, najpre sa sobom, a onda i sa svima drugima. I nije bilo važno šta rade oni, nego šta radimo mi.

Gde je naš put, naša politika, naš san – to su pitanja na koja je tražio odgovor, na jedinom mestu na kojem ga i treba tražiti. U sebi.

Zato, pominjati danas Zorana Đinđića, uraditi to na način na koji bi on to uradio, znači samo jedno. Izmeriti sebe, pred sobom. Pogledati unutra i videti najpre šta tu ne valja. Postaviti cilj, odrediti put i imenovati politiku koja može da ih ostvari. Politiku o svemu što još nije završeno. Odgovor na pitanja koja još postoje, a niko više i ne sme da ih postavi. Rešenja za sve nerešivo.

To je zadatak svake politike danas, ako hoće da se zove politikom. Da sebe sagleda, prestane da izigrava žrtvu i stane pred ljude u Srbiji, ne prezirući ih, nego nudeći im ono što im jeste najpotrebnije. Odgovornost, jasnu, iste takve politike, za njihovu, našu, budućnost. Tim činom i Zoran Đinđić postaje Reč i Ime.

I prestaje da bude Izgovor.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar