Predsednik Opštinske izborne komisije u Vlasotincu Branimir Marković podneo je ostavku nakon drame oko izbornih listi Srpske napredne stranke i Jedinstvene Srbije, za koje opozicija tvrdi da su neregularne. Poslanica Stranke slobode i pravde Jelena Milošević tim povodom za Nova.rs kaže da je jasno da se "čovek časno povukao", nakon mutljavine stranaka iz vlasti prilikom prikupljanja potpisa.

Čim su JS i SNS predale svoje liste, predstavnici opozicije podneli su pritužbe.

Što se tiče izborne liste „Jedinstvena Srbija-Dragan Marković Palma-Lokalni razvoj“ pritužba je podneta zbog sumnje u validnost prikupljenih potpisa, kao i verodostojnost zapisničara.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Opozicija je, naime, nakon provere biračkog prava za birače koji su podržali izbornu listu „Jedinstvena Srbija-Dragan Marković Palma-Lokalni razvoj“, utvrdila da ukupan broj prihvaćenih potpisa birača iznosi 300, da je ukupan broj odbijenih potpisa 10, od čega 7 birača imaju prebivalište na teritoriji drugih jedinica lokalne samouprave, da su tri birača podržala dva ili više puta izbornu listu i da je ostalo neobrađeno 36 lica.

“A u informaciji Opštinske izborne komisije Vlasotinca o broju overenih izjava birača koji su svojim potpisima podržali ovu izbornu listu navedeno je da je ukupno overenih izjava 346 i da je Opštinska uprava opštine Vlasotince overila svih 346 izjava”, rekla je poslanica SSP Jelena Milošević za „Rešetku“.

Utvrđeno je i da je bio vrlo problematičan izbor overitelja. Tako je jedan od overitelja bila Jelena Todorović, koja je overavala potpise za listu na kojoj se, između ostalog, nalaze njen suprug Boojan Todorović i tast Ivan Todorović. Opozicija je istakla i da Todorović nije mogla biti angažovana za ovaj posao, jer nije službenik opštinske uprave i nema potrebno stručno znanje za vršenje poslova overe potpisa birača.

Opozicija je imala prigovor i na proglašenje Izborne liste “Aleksandar Vučić – Vlasotince ne sme da stane”, zbog sukoba interesa.

Kako su naveli, načelnik Opštinske uprave Marjan Stanković, koji je kandidat za odbornika i kandidat za narodnog poslanika, ujedno je određivao i opštinske overitelje, pa samim tim je imao mogućnost da diskriminiše ostale liste.

Uglavnom, pritužbe opozicije Opštinska izborna komisija u Vlasotincu je odbila, iako je kako saznajemo predsednik OIK Branimir Marković bio za to da se one usvoje.

Međutim, nadglasan je.

Opozicija je u međuvremenu podnela žalbeni predlog Višem sudu u Leskovcu, a pomenuti Marković je podneo ostavku.

Tim povodom, Jelena Milošević za Nova.rs kaže da je sad očigledno da je opozicija s pravom podnosila prigovore.

Jelena Milošević Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Iz pouzdanih izvora sam saznala da je, sada već bivśi, predsednik OIK predložio na samoj sednici OIK-a da se prigovori usvoje, ali za to nije dobio podršku ostalih članova pa su prigovori bez pravnog obrazloženja odbijeni. To se može videti i iz zapisnika as sednice. Još jedan dokaz da je većina u glasanju jača od zakona. Drago mi je da se čovek časno povukao“, navodi Milošević.

Marković, međutim, kaže da se povukao zbog zdravstvenih problema.

„Imam problema sa srcem, zato sam podneo ostavku“, rekao je kratko Marković za Nova.rs i negirao da ta odluka ima veze sa navedenom situacijom u Vlasotincu.

BONUS VIDEO: Savo Manojlović – Opozicija bi morala da dobije Beograd i napravi koaliciju 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare