Foto: Printscreen/Twitter/Mirko Poledica/@MikiP78

Dok se građani bore da prežive u teškim vremenima izazvanim epidemijom koronavirusa i dok masovno ostaju bez posla, gradske vlasti se bahate skupim investicijima koje nisu od vitalnog značaja za Čačak.

Tako je u Bulevaru Vuka Karadžića postavljena ogradica na zelenim ostrvima sa pratećim sadržajima, poput saksija za cveće, zbog čega su brojni Čačani, blago rečeno, neprijatno iznenađeni: ovaj projekat koštao je građane više od četiri miliona dinara. Da ironija bude veća, kako navode naši sugrađani, a i korisnici društvenih mreža, deo te ograde namontiran je u dvorište prvog komšije predsednika gradske skupštine Igora Trifunovića.

Njega smo pozvali kako bi nam pojasnio taj postupak, ali se nije javljao na telefon, već poslao sms poruku da je bolestan. Čačani su, u najmanju ruku, iznenađeni ovim potezom. Mirjana Stanković za Nova.rs da je šokirana činjenicom da se sprovode ovakvi poduhvati koji se plaćaju iz džepova svih građana i smatra, imajući u vidu cenu, da se tu tale svi koji učestvuju u izgradnji.

„Da li je moguće da jedna PVC saksija u koju se sadi cveće košta 330 dinara, a na pijaci može da se kupi za svega 100“, pita se naša sagovornica. Istog stava je i Ana Marić koja podseća da grad Čačak nije izdvojio ni jedan jedini dinar za lečenje bolesne dece, a za neke nebitne projekte opredeljuje basnoslovna sredstva.

„Saglasna sam sa tim da grad treba da nam izgleda lepo. Čak nemam ništa protiv da se ulaže i u ovakve stvari, međutim postoji ona stara izreka koja kaže da i od prečeg ima preče, a i cena ovog poduhvata je astronomska“, istakla je ona za naš portal.

Koliko košta ograda

Istim povodom pozvali smo pomoćnika gradonačelnika, Milana Bojovića koji nije odgovorio na telefonski poziv, iako je on izdao nalog za ovaj projekat, ali je u SMS poruci napisao da nema ovlašćenja da daje izjave i dodao da je to samo jedna od aktivnosti lokalne samouprave, te da ne postoji poseban ugovor. On je, takođe, naveo da je grad Čačak ovaj posao zaključio sa JKP „Gradsko zelenilo“. Direktor ovog preduzeća, Dragan Nikolić nam je rekao da su u Bulevaru Vuka Karadžića postavljena 442 polja ograde, a cena jedne iznosi 4.980,00 dinara, što je ukupno 2.201.000,00.

„Mi smo odabrali podizvođača koji je dao najbolju ponudu, firmu „Univerzal“, i oni su postavili konstrukciju“, kazao je on.

Nova.rs je došla do naloga za rekonstrukciju zelenih ostrva u ovoj ulici. Prema toj dokumentaciji skidanje površinskog sloja zemlje mašinskim putem iznosilo je 300.000,25 dinara, odvoženje iste 145.600,00, grubo nasipanje nove zemlje 946.905, 75, setva semenske trave  na površini 5.164 metara kvadratnih 295.897, 20 , a tri radnika koja su radila pet dana po osam časova plaćena su 62.400,00 dinara što, kada se sabere, iznosi 1.925.883,52 dinara.


Ovakvi postupci čačanske gradske vlasti izazvali su i brojne komentare na društvenim mrežama. Tako je Čačanin, Mirko Poledica, predsednik sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“ napisao, pstavivši fotografije ograde koju je grad, kako je naveo, platio 40 hiljada evra za svega 700 metara dužine da je to kolektivno ludilo Srpske napredne stranke, te da se ovakvi slučajevi ne događaju ni u Južnom Sudanu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare