Foto: TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljević/ bk

Od večeras, granice Republike Srbije će biti zatvorene, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić. Granice ostaju otvorene za državljane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, kao i za diplomate, njihove porodice i strane državljane sa boravišnom dozvolom.

„Na granicama će biti vojska Srbije koja će pomagati sanitarnoj inspekciji, pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i graničnoj policiji da čuvaju granice. Dakle, Srbija se zatvara od večeras“, rekla je Brnabić gostujući u specijalnoj emisiji na RTS.

Prema njenim rečima, građani koji se vraćaju iz inostranstva, od večeras su u obavezi da budu u samoizolaciji.

„Njihova je ljudska, ali i građanska obaveza da budu 14 dana u samoizolaciji“, navela je Brnabić

Kada je o kretanju građana reč, premijerka je rekla da građanima ne može da zabrani kretanje.

„Što se tiče građana, mi ne možemo zbog naše demokratije, Ustava i zakona da zabranimo građanima da se kreću, ali je vanredno stanje najjača preporuka da sede kućama, da budu u samoizolaciji. Predškolske, školske i visokoškolske ustanove će od sutra ujutru biti zatvorene“, rekla je Brnabićeva.

Ona je najavila da od utorka kreće nastava putem RTS Planete, RTS 3 i putem digitalnih udžbenika.

„Svi koji mogu da rade od kuće, treba da rade od kuće. Oni koji ne mogu da rade od kuće, što nije slučaj u najvećem broju sektora, osim u proizvodnim sektorima, tu će morati da se preduzmu zaštitne mere, zaštitna oprema i veliki broj kompanija je to uradio“, kazala je premijerka Brnabić.

Za lica starija od 65 godina biće organizovane dodatne telefonske linije, rekla je ona i dodala da će se organizovati da starijim sugrađanima budemo na raspolaganju, da donosimo namirnice, uradimo sve što treba da uradimo da oni budu zaštićeni.

Ona je rekla da je nemoguće zatvoriti sve osim prodavnica i apoteka i da je za to potrebna solidarnost.

Ponovila je da nema mesta za paniku, da nema nestašica i da je zabranjen izvoz strateških proizvoda i apelovala na građane da ne kupuju količine koje ne mogu da iskoriste u narednom periodu.

Prema njenim rečima, Galenika je do jutros mogla da proizvodi 60.000 maski dnevno, a od jutros 100.000 maski dnevno, a od danas je i u zatvorima u Nišu, Požarevcu, Sremskoj Mitrovici počela proizvodnja zaštitnih maski.

Na pitanje o održavanju izbora najavljenih za 26. april, Brnabićeva je rekla da će o tome govoriti predsednik i da je ona u ovom trenutku potpuno zaboravila na izbore i političke aktivnosti.

U Srbiji je večeras zbog koronavirusa proglašeno vanredno stanje na teritoriji cele zemlje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram