Ana Brnabić Foto:Aleksandra Petrović

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je, posle sastanka sa premijerkom Francuske Elizabet Born, da Pariz pruža punu podršku Srbiji na evropskom putu. Najvažnije je da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, kaže premijerka i demantuje predsednika Nemačke koji je rekao da je prihvaćen francusko-nemački predlog za KiM.

Premijerka je dodala  da se ne može govoriti o novim predlozima za KiM, dok se ne primeni već dogovoreno u dijalogu Beograda i Prištine- Briselski sporazum i formiranje Zajednice srpskih opština, prenosi RTS.

Ona je demantovala predsednika Nemačke Franka-Valtera Štajnmera koji je rekao da je prihvaćen francusko-nemački predlog za KiM.

„Priština mora da krene u osnivanje Zajednice srpskih opština, to je polazna tačka pre svega. Ukoliko se sporazum nije implementirao i Priština ne ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma, ne znam ko će garantovati bilo koji sporazum, istakla je Brnabić.

Najvažnije je da radimo na dogovorenom, da Priština konačno krene na osnivanje ZSO-a i da se Srbi vrate u institucije, da imamo dodatnu stabilnost i prostor da razgovaramo o nekim drugim predlozima i nastavimo dijalog Beograda i Prištine.

Dodala je i da Srbija ima punu podršku Francuske da se sprovede potpisani sporazum.

„Drago mi je što ću u narednom mandatu Vlade, zajedno sa premijerkom Born, raditi na tome da dodatno ojačamo političke i ekonomske odnose dve zemlje“: rekla je premijerka.

Navela je da je na sastanku najviše bilo reči o produbljivanju ekonomskih odnosa između Srbije i Francuske i ističe da je dosadašnja saradnja dve zemlje na izuzetnom nivou.

Ovo je drugi put ove godine da se premijerka Brnabić sastaje sa premijerom Francuske, dok se u februaru sastala sa Žanom Kasteksom.

Brnabićeva je razgovarala danas u Parizu i sa premijerom Pepublike Koreje Jan Dok Suom o jačanju političkog dijaloga i ekonomske saradnje dve zemlje i mogućnostima unapređenja trgovinske saradnje.

„Srbija i Koreja već imaju razvijenu saradnju u oblasti digitalizacije i IT-a, navela je Brnabić.

Podsetila je na to da u Beogradu od 2017.godine radi srpsko-korejski informatičko pristupni centar, gde se organizuju obuke za IT i da je planirano otvaranje takvog centra i u Nišu. Kako je prenela, posebno je važna tema razgovora bila je saradnja u oblasti kreativnih industrija, najviše gejminga i audio-vizuelne produkcije koja je izuzetno značajna.

U okviru nastavka posete Parizu, sastala se i  sa generalnim sekretarom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj Matijasom Koromanom, kao i rukovodstvom inicijative „Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju“.

Ona je razgovarala i sa predstavnicim kompanije „RATP DEV“, koja će u Beogradu raditi na projektu izgradnje metroa.

***

BONUS VIDEO: Vučić poslao Anu Brnabić u Berlin, a on „zabio glavu“ u Pasuljanske 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar