Foto:VLADA REPUBLIKE SRBIJE SLOBODAN MILJEVIC; BETAPHOTOAMIR HAMZAGIC;ministarstvo odbrane; TANJUG ZORAN ZESTIC;betaphoto milan obradovic

Goran Vesić neće biti ni gradonačelnik, ni zamenik gradonačelnika, a Ana Brnabić je izjavila da će se on možda, a možda i neće, naći na nekoj drugoj funkciji. Ona je istakla da se niko iz SNS nije venčao za funkciju, iako su pojedini naprednjaci i čitavu deceniju u braku sa Vladom Srbije ili drugim visokim funkcijama. Fotelja u Nemanjinoj 11 godinama je zagarantovana Nebojši Stefanoviću, Zorani Mihajlović, Vanji Udovičiću, Siniši Malom…

Četiri godine je Goran Vesić bio zamenik gradonačelnika, ponašajući se kao prvi čovek glavnog grada. Izvesno je da dolaskom Aleksandra Šapića, sada i zvaničnog kandidata za gradonačelnika Beograda, za Vesića neće biti mesta u prvom timu. Njegovu poziciju preuzeće Vesna Vidojević.

Govoreći o tome, Ana Brnabić je izjavila da je “potpuno u redu da ljudi rade neki posao, budu na funkciji i više ne rade taj posao”.

“Možda će biti na nekoj drugoj funkciji, možda neće – to je potpuno prirodno“, izjavila je Brnabić.

Pa ipak, priroda niza funkcionera iz SNS je drugačija.

Zorana Mihajlović – najduži brak sa Vladom

Tako je na primer Zorana Mihajlović punih 10 godina u Vladi Srbije, od dolaska naprednjaka na vlast. U SNS-u je skoro od osnivanja, iako je nekad bila kadar G17 plusa.

Zorana Mihajlović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Često je bila meta svojih stranačkih kolega i koalicionih partnera, ali je uprkos tome brak sa Vladom opstao sve do danas. Mnogi bi se kladili da će, bez obzira na “izlet” sa listom “Nova”, za nju biti mesta i u novoj vladi.

Skoro 10 godina u Vladi je i Vanja Udovičić, proslavljeni vaterpolista, koji je posle rekonstrukcije Vlade 2013. prvi put izabran za ministra sporta. Na istoj poziciji je i danas, iako nema vidljive rezultate.

Vanja Udovičić. Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ipak, u par navrata našao se u centru pažnje javnosti. Pre nekoliko godina, Državna revizorska institucija utvrdila je da su Udovičić i njegovi saradnici, mimo svih procedura, potrošili više od 20 miliona evra. U martu 2018. godine, “Blic” je objavio da je Udovičić prebacio 143 miliona dinara fantomskoj firmi „Evropske univerzitetske igre 2020. Beograd“, koja je osnovana sa falsifikovanim dokumentima i bez odluke Skupštine Univerzitetskog sportskog saveza Srbije (USSS).

Nebojša Stefanović dobar za vladu, loš za stranku

Dugačak staž u Nemanjinoj 11 ima i Nebojša Stefanović. Bio je na funkcijama ministra policije i odbrane, kao i potpredsednika Vlade. Po dolasku naprednjaka na vlast, izabran je za predsednika Skupštine Srbije. Iako se njegovo ime pojavljivalo u nizu afera i mada je smenjen sa stranačkih funkcija, ministarska fotelja nije dovedena u pitanje. A optuživali su ga da je učestvovao i u priskuškivanju predsednika Srbije.

Nebojša Stefanović na sajmu naoružanja Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U svom prvom ministarskom mandatu optužen je za plagiranje doktorata, stečenog na Megatrendu, a tokom 2019. postala je upitna i Stefanovićeva diploma osnovnih akademskih studija, stečena takođe na Megatrendu (ispostava Sava centar).

Ipak, čini se da mu je najviše glavobolje zadala afera oko trgovine oružjem iz valjevske fabrike Krušik u koju je bio umešan njegov otac Branko. Sa ministarske pozicije nije smenjen čak ni kad su se njegovi najbliži saradnici iz MUP-a našli pod lupom tužilaštva zbog povezivanja sa klanom Veljka Belivuka.

Siniša Mali – afera za aferom

Sa ulogom favorita za mesto premijera u budućoj vladi ulazi Siniša Mali, aktuelni ministar finansija. On se na poziciji ministra nalazi od 2016, a prethodno je bio gradonačelnik Beograda.

Funkcijom u Vladi praktično je nagrađen, iako je neposredno pre toga bio optuživan za rušenje u Savamali. Navodilo se da poseduje 24 apartmana u luksuznom letovalištu “Sveti Nikola” na bugarskom primorju, a bio je na čelu prestonice i kad je “Pištaljka” objavila da je u decembru 2016. namešten tender za nabavku novogodišnje rasvete i da je uslove mogla da ispuni samo jedna firma.

Siniša Mali Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Spisak afera za koje se vezuje Malog nastavlja se pričom o uticaju na sud prilikom dobijanja starateljstva nad decom, a zatim i informacija da njegovi prijatelji iz inostranstva finansiraju školovanje njegove dece u iznosu od 60.000 evra godišnje. Tačku na njegovu političku karijeru nije stavio ni Beogradski univerzitet, kada je njegov doktorski rad proglasio za plagijat.

Posle Vlade u BIA i Poštu

Naprednjaci uglavnom ne moraju da strahuju da će izgubiti fotelju. Ako izgube jednu, tu je druga. Tako je Bratislav Gašić, posle više pehova, smenjen sa mesta ministra odbrane, ali je posle samo godinu i po dana pauze, nagrađen funkcijom direktora BIA.

Bratislav Gašić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ili Aleksandar Đorđević, koji je bio prvo državni sekretar, a zatim ministar odbrane, a potom i ministar rada i socijalnih pitanja. Pauza je trajala svega pola godine, da bi potom bio izabran za direktora Pošta Srbije.

A šta će biti s Anom?

Iako Siniša Mali važi za favorita kada je reč o funkciji premijera u novoj vladi, šanse da dođe na tu poziciju daju se i Ani Brnabić.

Ana Brnabić Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Ona je u Vladu Srbije ušla 2016, kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave, da bi 2017, kada je Aleksandar Vučić izabran za predsendika, imenovana za premijerku.

Priča se i da je njena želja da ode u SAD, na funkciju ambasadora Srbije ili na neku drugu diplomatsku poziciju.

BONUS VIDEO Predsednik i „čuvar plaže u zimskom periodu“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare