Ana Brnabić
Ana Brnabić Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da je danas objavljen Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije "daleko najbolji u poslednjih nekoliko godina", jer je ovo "prvi put da je konstatovan napredak u skoro svim oblastima, u apsolutno svim političkim kriterijumima i u reformama u oblasti vladavine prava".

„Lično mi se čini da je ovo daleko najbolji izveštaj o napretku u poslednjih nekoliko godina, postoje još neke stvari koje ne vidimo isto i oko kojih mislim da smo imali konkretnije rezultate nego što su prikazani u izveštaju o napretku. U nekim aspektima sam očekivala još povoljniji izveštaj, ali smo izuzetno zadovoljni što je konstatovan napredak u skoro svim oblastima, u apsolutno svim političkim kriterijuma i u reformi u vladavini prava“, kazala je Brnabić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, prenosi N1.

Ona je dodala da je u ovom izveštaju Evropska komisija „jasno naglasila da je vlada dala prioritet reformama na evropskom putu, a posebno u oblasti vladavine prava“.

„Takođe, Evropska komisija je u uvodnim napomenama konstatovala da se jasno vidi vladin novi politički fokus na reforme“, kazala je Brnabić i zahvalila i evropskoj delegaciji u Srbiji i Evropskoj komisiji što su konstatovali da su merila za otvaranje klastera 3 i 4 ispunjena.

Žiofre: „Voleli bismo da vidimo smanjenje zapaljivog jezika u skupštini“

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre kazao je da Unija želi da istakne i promoviše napredak u procesu proširenja, podsetivši da je Srbija prihvatila novu metodologiju proširenja i da je to dobra vest.

Naveo je da izveštaj odražava ono što još treba da se uradi kako bi Srbija uskladila svoje zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU, ali beleži i povećan broj reformi, navevši ustavnu reformu za jačanje nezavisnosti pravosuđa, reviziju kodeksa ponašanja Skupštine, takođe je ukazao da su prihvaćene preporuke GRECO koje su počele i da se sprovode, angažman vlade u međustranačkom dijalogu, zaštiti novinara.

Jadranka Joksimović, Emanuele Žiofre i Ana Brnabić Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

„Komisija će nastaviti pomno da prati i reforme u vladavini prava i normalizaciju sa Kosovom, od čega će zavisiti tempo napretka Srbije ka EU“, kazao je Žiofre i istakao da je važno da Srbija sprovodi reforme u oblasti vladavine prava, borbi protiv organizovanog kriminala, slobode izvražavanja.

„Voleli bismo da vidimo u skupštini smanjenje zapaljivog jezika, napada na političke neistomišljenike, više rada na temu društva i društvenog dijaloga, može mnogo više toga da se uradi kako bi se kreiralo povoljnije okruženje za civilno društvo“, ukazao je Žiofre i dodao da mora da se vidi napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i rezultati u istragama i presudama.

On je kazao i da je, kada se radi o ekonomiji, „Vlada Srbije pokazala otpornost pred krizom i zabeležila tek blagi pad BDP u odnosu na procene Svetske banke“, što je ostvarila zahvaljujući, kako je naveo, prethodnoj fiskalnoj politici.

Kada se radi o dijalogu sa Kosovom, istakao je da je neophodno da se ulože dodatni napori na primeni poostignutih sporazuma kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji, što je „krucijalno, urgentno da obe strane napreduju na putu ka EU“.

Joksimović: Objektivan izveštaj, jasno nam govori u kom pravcu da idemo

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović složila se sa premijerkom da je ovo jedan od boljih izveštaja u poslednjih nekoliko godina i da odaje „dobar utisak o zemlji i vladi koja je u teškim uslovima za ceo svet, i brojnim drugim izazovima, pokazala i želju i motivisanost i entuzijazam da u sred pregovora, kada su se promenila pravila igre, da se ne žali, već smo pokazali spremnost, posvećenost, odlučnost, pa i hrabrost da se uhvatimo u koštac sa svim temama“.

Dodala je da je vlada uspela da demonstrira snažnije političko vođenje procesa i uključivanje svih, čime je proces, „uz nemerljiv doprinos i predsednika i premijerke i vladinih ministarstava, dobio na snazi i to se reflektovalo ovakvim izveštajem“.

„Napredak je evidentiran u svim oblastima. On je negde veći negde manji, ali je svakako evidentiran kao napredak. Ovaj izveštaj je dobra preporuka da zemlje članice odobre otvaranje do kraja godine dva klastera. Srbija je potpuno ispunila sve kriterijume za otvaranje svih poglavlja u okviru Klastera 3 i 4, u okviru kojih postoji ukupno 12 poglavlja“, kazala je ona.

Dodala je da je ovaj izveštaj Evropske komisije „dobar, objektivan izveštaj, koji prepoznaje napore i govori nam jasno u kom pravcu da idemo“.

BONUS VIDEO: Brisel rešen da se spuste tenzije u regionu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare