Ana Brnabic sednica Skupstina Srbije
Ana Brnabić na sednici Skupštine Foto:VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ona u parlamentu neće otkrivati karte Beograda u razgovorima sa Prištinom, navodeći da "zna koje su naše pozicije, crvene linije, ali da je građanima dovoljno da znaju da se ti razgovori odvijaju u skladu sa Ustavom Srbije".

Pokušavamo da zaštitimo mir, dugoročnu stabilnost i da spasimo što se spasti može, rekla je Brnabić, odgovarajući na pitanje samostalnog poslanika Vladana Glišića.

Predsednik Aleksandar Vučić imao je konsultacije sa političkim strankama o pitanju Kosova i Metohije i o tome šta se događa na pregovorima, podsetila je ona na sednici na kojoj poslanici poslednjeg četvrtka u mesecu postavljaju pitanja članovima Vlade Srbije.

Predsednik je bio ovde da odgovara na sva pitanja o dijalogu, kazala je Brnabić i navela da je od 2016. godine Vučić bio dva puta u parlamentu da podnese izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine.

Jasno je rekao šta su naše pozicije, crvene linije, šta pokušavamo da izvučemo iz toga i šta možemo da očekujemo, rekla je Brnabić.

Svaki put je jasno rekao, naglasila je ona, da u ovakvim razgovorima ne otvarate vaše karte.

To bi bilo nerazumno i neracionalno, znate šta su vam premise, šta su crvene linije, šta je najpre u interesu bezbednost Srba na Kosovu i Metohije i onda ulazite u te pregovore, rekla je Brnabić i podsetila da je do Vučića to pitanje bilo zatvoreno za velike države, a sada nema rešenja dok se Beograd ne saglasi.

Nejasno mi je da neko stalno insistira da mi kažemo šta su naše pozicije i da tako izgubimo mogućnost da ih odbranimo u dijalogu i da nešto praktično dobijemo, istakla je Brnabić

Glišić je upitao premijerku zašto Srbija nema platformu za pregovore sa prištinskim institucijama, već isključivo reaguje na predloge Prištine.

On je postavio i pitanje pristupanja Srbije EU, „ako Brisel i Vašington slome kičmu“ za pet članica EU i one priznaju nezavisnost Kosova.

Da li idemo i dalje u EU ili smo u tom licemernom položaju da idemo na vežbe za Belorusijom i onda donosimo rezolucije. Da li smo riba ili devojka, upitao je on.

Evropska unija je statusno neutralna u odnosu na nezavisnost Kosova, poručila je Brnabić i zamolila ga da ne govori na taj način, jer to nije u interesu Srbije.

Suprotno našim interesima je da otkrivamo svoje pozicije, a ako to ne razumete, ne znam kako da vam objasnim, poručila je ona.

Glišić je rekao da ga premijerka nije razumela i da nije rekao da cela EU priznaje nezavisnost Kosovo, već pojedine zemlje kao Nemačka i Francuska i da je pita šta će se dogoditi ako pet preostalih država pod njihovim pritiskom prizna Prištinu.

Grčka je pod velikim pritiskom, napomenuo je on i konstatovao da on veruje u „patriotski potencijal“ premijerke da će reći „ne“ takvoj EU.

Glišić je naglasio da je u izjavama predsednika u parlamentu bilo defetističkih tonova i da je oštriji u svom govoru bio predsednik parlamenta Ivica Dačić.

Bolje da je ostao da radi na otpriznavanju nezavisnosti Kosova, nego da je ovde i održava kongres Srpske napredne stranke, kazao je Glišić.

Brnabić je rekla da da je do Vučića u Srbiji vođena politika da se kaže bilo šta, samo da dobro zvuči.

Vlada Srbije treba da se bavi real politikom, a ne šta bi bilo kad bi bilo, rekla je ona na komentar šta će se uraditi ako pet država članica pod pritiskom priznaju nezavisnost Kosova.

Mi imamo plan šta radimo, šta tačno radimo, ne ako jedna članica EU prizna nezavisnost Kosova, već bilo koja zemlja u bilo kojoj tački na zemaljskog kugli i na svaki akt ćemo odgovoriti istom merom, navela je ona.

Brnabić je podsetila da je Priština suspednovala kampanju za priznanja nezavisnosti zbog toga što je kampanja Beograda za otpriznavanja bila uspešna.

Kamo sreće da su to radili i pre, za vreme Tadića, Jeremića, a ne da se predsednik sakrije iza neke zavesice u Rumuniji i da daje izjave, ocenila je Brnabić.

Imamo plan, a ja se ne slažem sa vama da smo čuli defetističke tonove predsednika. Čuli smo iskrenost, koja zahteva ogromnu političku hrabrost i odgovornost, rekla je premijerka.

On nije hteo da laže i vara narod i da kaže – sve je super, mi smo mnogo jaki, već govori kako stoje stvari. Uvek je rekao da je teško, da ćemo nešto teško da dobijemo, ali smo uspevali da se pomerimo napred makar milimetar, konstatovala je Brnabić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar