Piše Stojan Drčelić: Strašna poruka Boška Obradovića

Kolumne 03. mar. 202015:27 > 15:42
Podeli:
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Ni manje, ni više,  nego puč! I opet martovski, a kako u Srbiji drugačije... U raskoši političkog šarlatanstva kojoj smo izloženi svakodnevno, poziv Boška Obradovića vojsci i policiji da izvrše puč i zaštite Srbiju od najezde migranata, svakako se izdvaja, ne samo po gluposti, nego i po strašnoj poruci koju nosi i koja svedoči o rastućoj ksenofobiji i činjenici da virus puzajućeg fašizma koji je smućkan u laboratoriji vladajućeg SNS, a zatim razvejan uz pomoć satelitskih strančica i instant pokreta, dobija pandemijske razmere.

Može biti da Obradović veruje da bi svoje Dveri na antimigrantskoj politici mogao da uzdigne na pijedestal grčke Zore, koja je na čvrstom stavu prema migrantima stekla zavidnu političku popularnost, ali onda bi bilo fer da sebe ne predstavlja demokratskom alternativom Vučiću, nego da stane u prvi red za grupnu sliku sa Zavetnicima, Mišom Vacićem, onim novosadskim Firerom i ostalim društvenim talogom sa dna kace ovakve naprednjačke Srbije. One Srbije čiji su čelnici kobajagi tokom dana puni razumevanja za sudbinu migranata i demokratske evropske standarde kad je reč o ljudskim i pravima prisilno prognanih, a noću im u pohode šalju „narodne patrole“ da ih straše i maltretiraju. Stari je to rukopis, patrole falangista, fašista  i nacista šetale su  i Evropom i našom Srbijom, ima ovde još dovoljno živih koji se sećaju i domaće verzije crnih trojki.

Čime,zapravo,manipuliše Boško Obradović? U 2018. , kad ih je kroz našu zemlju prolazilo najviše, zahtev za azil u Srbiji, iz koje ovdašnja mladost beži kao pred cunamijem,  podnela su ukupno 292 migranta. U Srbiji ih je u ovom trenutku nešto više od 5.600 u prihvatnim centrima, i manje od hiljadu duž hrvatsko-mađarske granice, onih najupornijih da se dokopaju evropske perspektive. Da li su nasilni? Da li obijaju kuće, dobacuju možda lokalnom stanovništvu ? Pa, sigurno ima i takvih, ali svakako ne više od naših sunarodnika , nasilnih komšija, rođaka, poznanika ili slučajnih prolaznika.

Čemu onda ovakva poruka jednog od lidera opozicije, ako ne strašnom pokušaju manipulacije najneobrazovanijih birača koji jedini mogu da poveruju da su migranti ala koja se nadvila nad srećnom, uređenom i prosperitetnom Srbijom. Još poziva oružanu silu da Vučića izoluje, valjda i nanogicu da mu stave, jer je pretnja za bezbednost zemlje. I to baš zbog politike prema migrantima, inače je sve ostalo OK.

Boško Obradoviću, ti si groteskna verzija naciste iz našeg sokaka, a svaki lider demokratske opozicije koji se ne ogradi od tvog pokliča, vredan je prezira. Ili baš svi zajedno radite samo za Vučića?