Foto: Ivan Dinić/Nova S

Predsednik Dveri Boško Obradović uputio je danas otvoreno pismo Sinodu Srpske pravoslavne crkve (SPC) koji je zamolio da se kod državnih vlasti založe da se "omogući prisustvo vernika Vaskršnjim bogosluženjima koje mogu biti održane na otvorenom prostoru, odnosno u crkvenim portama".

Obradović je ocenio da su pravoslavnim hrišćanima u Srbiji u ovom trenutku „ugrožena osnovna verska prava“.

Iako stariji od 65 ne smeju da izađu iz kuće od 18. marta zbog pandemije, a cela Srbija se trenutno nalazi u karantinu dugačkom 60 sati, bez mogućnosti da prošeta ili ode u prodavnicu, Obradovića najviše brinu verska osećanja.

„Naime, kako stvari stoje i kako je većina režimskih medija već najavila, državni organi planiraju da uvedu policijski čas i za Vaskršnje praznike i vernicima zabrane prisustvo vaskršnjim bogosluženjima. Smatram da se na ovaj način krše naša Ustavom zagarantovana verska prava i sprovodi neobična diskriminacija upravo prema vernicima u našem društvu“, navodi Obradović u otvorenom pismu Sinodu SPC.

On je ocenio da, uprkos tome što treba poštovati državne preventivne mere za zaštitu zdravlja stanovništva, nije jasno zašto je dozvoljen odlazak u banku, supermarket ili poštu, uz poštovanje fizičkog distanciranja i druge elemente zaštite, a nije dozvoljen dolazak u hram.

„Posebno nije jasno kako mogu da nesmetano funkcioniše rijaliti šoui na televiziji i predizborni skupovi sa više desetina ljudi u malom zatvorenom prostoru, ali vernici ne mogu da posete bogoslužbena mesta? Ovo je tek nelogično kada se uzme u obzir da su bogosluženja najčešće organizovana na otvorenom prostoru u crkvenoj porti gde u potpunosti može da se ispoštuje mera fizičkog distanciranja“, naveo je Obadović.

On je čak zamolio Sinod SPC da se kod državnih vlasti založi da se mera policijskog časa u vreme Vaskršnjih praznika ukine ili makar ublaži.

Epidemilozi su upozoravali da bi bilo kakvo popuštanje mera imalo katastrofalne posledice.

U Srbiji je do sada koronavirusom zaraženo 3.105 ljudi, u svetu više od 1.7 miliona. U našoj zemlji umrlo je 71 pacijenata od koronavirusa, a u svetu više od 100.000.

Ovo sve Obradovića izgleda ne potresa, pa je predložio i javna okupljanja u vidu litija. A poznato je da čak ni Švedska, država sa najliberalnijim stavovima u doba korone, nije dozvolila okupljanja više od 50 ljudi. U Srbiji je zabranjeno bilo kakvo okupljanje. Umesto toga, Obradović predlaće da se za pomoć obratimo Bogu.

„Predlažam i da sve eparhije SPC organizuju litije, uz sve mere fizičkog distanciranja izmedju učesnika litije, kao veliki svenarodni izraz pokajanja i vapijući glas prema Bogu da nas zaštiti i spase od ove pošasti. Na ovaj način smo se toliko puta u našoj istoriji spasavali od zaraznih bolesti, najezde tuđinaca i elementarnih nepogoda, i smatram da je i sada taj čas da svu svoju nadu položimo na Boga“, naveo je Obradović u otovorenom pismu Sinodu SPC.