Milena Minja Bogavac, Foto: Zoran Lončarević

Milena Bogavac, dramska spisateljica i direktorka šabačkog pozorišta, izjavila je da reči "neizvesno", "napeto" i "na ivici eskalacije" tačno opisuju atmosferu u Šapcu i da takva situacija traje dugo.

„Možda je nekom ko ovu situaciju prati sa strane ona zaista jasnija nego nama, koji smo unutra… Ali, izbore u Šapcu ne umem da sagledam kao izdvojeni lokalni fenomen. Čini mi se da je Šabac – pozornica na kojoj se prikazuje drama čitave Srbije“, rekla je Bogavac u intervjuu za list Danas.

Ona je navela da je to što se desilo u Šapcu, desilo se svuda, s tim što „na drugim mestima nije postojala antagonizacija, kroz koju bi se prikazalo šta se zapravo zbiva“.

„Niko drugi se nije borio za poštene izbore. E, sad – ni to nije novost. Opozicija je baš zbog toga bila u bojkotu i upravo se suočavamo sa posledicama te odluke. Merimo da li je bila dobra, zašto da i zašto ne. Ja nemam odgovor na ta pitanja, ali priznajem da imam neku vrstu satisfakcije izazvane činjenicom da Nebojša Zelenović, u svojoj borbi da sačuva Šabac kao opozicioni grad, nije uživao značajniju podršku drugih opozicionih lidera. Kažem ‘bizarne’ jer ta okolnost nije bila srećna, ali nam je kao i svaka nevolja, donela bar jedan uvid“, rekla je Bogavac.

Ona je navela da što se nje tiče, uvid je sledeći – Nebojša Zelenović nije isto što i drugi opozicioni lideri i nije „samo jedan od njih“.

„Činjenica da ostatak opozicije Zelenovićevu borbu nije prepoznao kao zajedničku u mojim očima jeste plus za Zelenovića, jer naša opozicija je takva, da sama vlast ne bi mogal da smisli bolju“, izjavila je ona.

Bogavac je istakla da joj je drago što se Zelenović razlikuje, te da veruje da će iz svega izaći mudriji i jači, ali dodaje da joj je jasno i da ovo nije trka od dvesta metara.

„Trči se maraton. Građani Šapca, predvođeni Zelenovićem, imali su želju da sačuvaju svoju političku različitost, ali kako su u tome bili usamljeni, ukupna mašinerija vladajućeg režima mogla je da se koncentriše na jedan grad. Sve pare, svi džipovi, ‘sva naj*ajebanija ekipa iz cele Srbije’, kako je to u Šapcu najavio besni Miša Vacić, mogli su da se vektorski usmere u jednu tačku… Ta priča podseća na borbu Davida protiv Golijata, pa je vrlo teško reći šta je u toj situaciji bilo očekivano. Svima je jasno: Golijat je mnogo veći i snažniji, ali podsećam vas da je u priči o Davidu i Golijatu – David pobedio. Baš taj obrt jeste ono što ovu priču čini paradigmatičnom“, podseća Milena Bogavac.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare