Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Goran Srdanov/Nova.rs

Koopredsednica stranke Zajedno i univerzitetska profesorka Biljana Stojković izjavila je danas da su fakulteti Univerziteta u Beogradu izloženi "jedan po jedan vanrednim proverama finansijskog poslovanja" i upitala je da li se radi o "ličnoj agendi" Siniše Malog zbog nepristajanja Beogradskog univerziteta da mu dodeli titulu doktora nauka za rad koji je dokazan plagijat.

„Pozdravljamo ažurnost Ministarstva finansija u kontrolisanju protoka i trošenja novca u javnim ustanovama. Ipak, moramo se zapitati da li je kontrola rada fakulteta uzrokovana ličnom agendom ministra Siniše Malog zbog nepristajanja Univerziteta u Beogradu da ovom kandidatu dodeli titulu doktora nauka za delo koje je dokazana intelektualna krađa i plagijat“, navela je profesorka Biljana Stojković u pisanoj izjavi.

„Pritisak Siniše Malog na rad Univerziteta u Beogradu zasigurno će ugroziti rad brojnih fakulteta, a za neke može označiti i kraj postojanja. Imajući u vidu da pravosuđe u Srbiji nije slobodno i nezavisno od izvršne vlasti, tj. od samovolje Srpske napredne stranke, plašimo se da je budućnost visokog obrazovanja u Srbiji veoma ugrožena“, dodala je ona.

Ona je navela da „niti jedan fakultet Univerziteta u Beogradu ne dobija od države pun iznos sredstava za materijalne troškove rada, često se dobija samo 30 odsto sredstava, zbog čega su prinuđeni da razvijaju i komercijalnu delatnost“.

„Bez sopstvenih prihoda, mnogi fakulteti ne bi bili u mogućnosti da plaćaju račune za vodu, struju, grejanje pa bi njihov osnovni rad bio u potpunosti nemoguć. Bez sopstvenih prihoda, nenastavno osoblje (službenici u administraciji, tetkice, portiri, bibliotekari) imali bi platu značajno manju od minimalne. Zakonom o visokom
obrazovanju omogućeno je da fakulteti nadoknađuju nedostatke sredstava, a koji su i uzrokovani time što naprednjački režim nema interes da vodi računa o obrazovanju. Slična situacija je i na Univerzitetu u Novom Sadu kao i na Univerzitetu u Nišu. Ne sporimo mogućnost da se u okvirima organizacije rada na fakultetima dešavaju zloupotrebe finansija i zalažemo se za sankcionisanje osoba koje se nalaze u ovakvom prekršaju“, navela je Stojković i dodala:

„Naglašavamo, međutim, da ogroman deo problema u radu državnih univerziteta, finansijskom opterećenju studenata i njihovih porodica, teškom položaju pre svega nenastavnog osoblja na fakultetima, kao i nemogućnosti unapređivanja nastave na fakultetima, potiče od nebrige države za svoje stanovništvo, razvoj društva i njegovu budućnost.“

Podsetimo, budžetska inspekcija naložila je Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja da u budžet uplati više od 120 miliona dinara, nakon što su u inspekcijskoj kontroli, kako stoji u izveštaju inspekcije, utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti u radu te visokoškolske ustanove, preneo je ranije list Danas.

Ovaj fakultet je jedan u nizu visokoškolskih ustanova u sastavu Univerziteta u Beogradu koje je budžetska inspekcija „češljala“ u prethodnom periodu, a slični nalazi konstatovani su i na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Građevinskom i Tehničkom fakultetu u Boru.

***
BONUS VIDEO –  Opet dr Siniša Mali…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar