Foto: Stranka Zajedno

Koopredsedica stranke Zajedno Biljana Stojković boravila je u Berlinu na kongresu Zelene stranke Nemačke i tom prilikom je govorila o preprekama koje Srbija ima u procesu evropskih integracija.

„Nužna je promena odnosa evropskih zvaničnika prema Srbiji“, istakla je Stojković.

„Sa tehnokratskog pristupa proširenju EU potrebno je značajno veće zanimanje za unutrašnju politiku Srbije koja je tokom 10 godina vladavine Aleksandra Vučića dovedela do nestanka demokratskih praksi i institucija države“, dodala je Stojković.

Ona je okupljene podsetila i na politički sistem hibridne demokratije, u kom je vlast u rukama jednog čoveka što prati i slabljenje institucija, pod političkom kontrolom vladajuće stranke i njenog predsednika.

Dodatni problem su i, kako je kazala, centralizovani mediji koji su suočeni sa „cenzurom i kontrolom iz vladajućeg centra moći, ali i promocija pro-ruskog sentimenta i anti-EU narativa što je doprinelo padu podrške evropskim integracijama među građanima Srbije na najniži nivo“.

Foto: Stranka Zajedno

„Srbija je bila značajna tema na ovom skupu pa je tako na jednoj od radionica nekoliko desetina učesnika i učesnica davalo predloge za pojačano učešće evropske administracije u srpskoj javnosti i vraćanje poverenja građana u evropsku perspektivnu u Srbiji i čitavom regionu“, saopštila je stranka Zajedno.

***

BONUS VIDEO – Biljana Stojković o još jednom vanrednom vikend programu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar