Foto:Hauke-Christian Dittrich / DPA / Profimedia/Shutterstock/Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Tekst izveštaja o Srbiji koji je pripremio Vladimir Bilčik i spisak tek usaglašenih amandmana ipak ne predstavljaju konačnu verziju koja će biti ponuđena poslanicima Evropskog parlamenta na usvajanje, izveštava reporter N1 iz Brisela.

Nema nikakvih garancija da će izveštaj o Srbiji i tek usaglašeni amandmani u identičnom obliku biti pretočeni u Rezoluciju EP na narednoj Plenarnoj sendici zakazanoj za maj u Strazburu.

I na toj sednici poslanici mogu da predlože nove izmene, o kojima potom pojedinačno glasaju.

Naime, Evropski parlament ima izvestioca za svaku državu koja pretenduje da bude članica EU, koji priprema izveštaj u kome bi trebalo da se analizira aktuelno stanje i predlože rešenja.

Nacrt izveštaja izvestilac prvo predstavlja članovima Odbora za spoljne poslove Evropskog palramneta, koji nakon toga analiziraju tekst i pišu amandmane.

Sve podnete amandmane, nakon što prođe rok za njihovo dostavljanje, analiziraju specijalni predstavnici svih političkih grupacija na posebnim sastancima.

Oni se zovu “izvestioci iz senke” i njihov posao je da prate stanje u državama za koje su zaduženi, za svoju političku grupaciju.

Broj i dužina tih sastanaka zavise od kvaliteta nacrta izveštaja, broja i sadržaja podnetih amandmana, ali i od stavova političkih grupacija da od određenih stavova ne odustanu – bilo da se radi o pisanju amandmana, izmeni ili brisanju i spremnosti na kompromise.

Kada političke grupacije usaglase tekst amandmana, Evropski parlament ih zvanično objavljuje i o njima se, zajedno sa originalnim nacrtom teksta, glasa na narednoj sednici istog Odbora.

Takav, usaglašeni tekst se potom stavlja na dnevni red naredne plenarne sednice EU Parlamenta u formi Rezolucije, na kojoj se organizuje i završno glasanje.

Međutim, ukoliko poslanici na samoj sednici budu predlagali nove amandmane ili tražili brisanje ili izmenu predloženih, i o takvim predlozima se mora glasati.

Nisu retke situacije da se na samoj plenarnoj sendici menjaju detalji buduće Rezolucije, ali retko kada se radilo o ključnim izmenama.

Plenarna sednica EP na kojoj bi trebalo da se raspravlja o Izveštaju o Srbiji zakazana je za period od 8 do 11 maja, ali dnevni red još nije objavljen.

Kako saznajemo, s obzirom na dužinu pregovora političkih grupacija, postoji mogućnsot da ta tema bude odložena za junsku sednicu.

BONUS VIDEO: Da li je Bilčik lobista Telekoma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar