Foto: Rade Prelić/Tanjug, Nova.rs, Shutterstock

Dok predstavnici Telekoma uporno protestuju zbog amandmana evroparlamentaraca, koji su tražili da u izveštaj specijalnog izaslanika EU za Srbiju Vladimira Bilčika ipak uđe i Telekom, Evropski parlament je još prošle godine u svom izveštaju pomenuo Telekom. U odeljku za demokratiju i vladavinu, u izveštaju iz jula 2022. godine evroparlamentarci su pominjali visoku korupciju, konkretno za afere Krušik, Jovanjicu, ali i Telekom.

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) usvojili su u julu prošle godine Izveštaj o Srbiji, kojim se izražava podrška budućem članstvu Srbije u EU, ali uz zahtev da pored vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom usklađivanje sa sankcijama Rusiji bude ključni element koji će određivati ukupan napredak Srbije na putu pristupanja.

Usvojen na plenarnom zasedanju, izveštaj Evropskog parlamenta dobio je formu rezolucije, koja nije prvnoobavezujuća, ali predstavlja političke smernice za zemlju u procesu evrointegracija.

Evropski parlament Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Evropski parlament u usvojenoj Rezoluciji, odnosno izveštaja za Srbiju iz 2022. godine između ostalog podstiče Srbiju da ostvari bolje rezultate na polju borbe protiv korupcije, posebno u ovim oblastima koje su od posebne važnosti za javni interes.

U jednom delu, pominje se i državni Telekom i to u kontekstu vezanih sa istragama vezanih za visoku korupciju.

Telekom Srbija
Telekom Srbija Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Srbija treba da poboljša svoj uspeh u istragama u slučajevima korupcije na visokom nivou. Sa velikom zabrinutošću primećujemo da nema dostupnih informacija o istragama vezanih za Krušik i Telekom. Predmet Jovanjica vodi se u dve odvojene optužnice, a novi slučajevi korupcije na visokom nivou pojavili su se kroz istraživačke medije, posebno kroz Pandorine papire“, navedeno je u godišnjem izveštaju Evropskog parlamenta za Srbiju iz jula 2022. godine.

Podsetimo, puna dva dana ne stišava se bura u vezi sa Telekomom i evroposlanikom Vladimirom Bilčikom. On je tražio da se Telekom Srbija ne spominje u izveštaju Evropskog parlamenta o napretku Srbije.

Medjustranacki dijalog opozicija vlast Vladimir Bilcik
Vladimir Bilčik Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Iako Bilčik nije demantovao niti potvrdio ovu informaciju, njegov dosadašnji rad obeležio je između ostalog i niz propusta u ranijim izveštajima koji su išli „na ruku“ vlastima u Srbiji. Bilčik je „zaboravljao“ da uključi Jovanjicu, Krušik ili Savamalu, a Telekom je samo nastavak tog niza.

Kako je naveo N1, na osnovu svojih izvora iz Evropskog parlamenta, dokument u kome se traži da se Telekom Srbija ne pominje u izveštaju EP o napretku Srbije, zapravo je predlog sa kojim je izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik došao na sastanak o usaglašavanju amandmana.

Pročitajte još...

Iako je Bilčik imao nameru da ne uključi Telekom u izveštaj, na osnovu amandmana drugih evroposlanika, u izveštaj je ipak ušlo državno preduzeće. Između ostalog, oni su osudili i Telekom zato što je omogućio prenos Raša Tudej u Srbiji.

„Osuđuje se državni Telekom Srbije što je omogućio njegov prenos. (EP) poziva srpske vlasti da se suprotstave hibridnim pretnjama i usklade se sa odlukom Saveta o obustavi emitovanje aktivnosti Sputnjika i RT-a“, navodi se u tekstu amandmana.

U odgovoru na ovaj amandman, iz Telekoma poručuju da je njihovo poslovanje u skladu sa zakonom. Opravdanje za širenje ruske ratne propagande ova kompanija je našla u postojećem zakonodavstvu Republike Srbije. Telekom u svom odgovoru izneo i netačan podatak kako mediji Junajted grupe emituju kanale Raša tudej i Sputnjik.

Bonus video: Marinika Tepić – Još ću da pomislim da Bilčika plaćaju Telekom i Vučić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar