Bilčik: Obezbediti slobodu medija i sigurnost novinara

Politika 25. mar. 202117:04 > 17:48
Podeli:
Foto: multimedia.europarl.europa.eu

Danas je održana onlajn konferencija za novinare izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika nakon sednice Evropskog parlamenta na kome je usvojen izveštaj o napretku Srbije ka pridruživanju Evropskoj uniji. Bilčik je istakao ključne tačke za Srbiju, a to su veći stepen slobode medija i atmosfera u kojoj se novinari osećaju bezbedno. On je naveo da je neophodan međustranački dijalog i da podstiče partije na vlasti, kao i one u opoziciji da dođu do zajedničkog rešenja, kako bi prekinuli praksu bojkota izbora. Kada je reč o prijemu Srbije u Evropsku uniju, Bilčik kaže da Srbija mora da pokaže da poštuje vrednosti EU, pre svega demokratiju i slobodu, ali i da je neophodno ukloniti uticaj stranih faktora.

Jedna od velikih frustracija ove godine jeste to što ne mogu da se nesmetano sprovode diplomatske aktivnosti, usled pandemije koronavirusom. Sve ovo se sada odvija onlajn, a „to ima određene poteškoće i ograničenja“, smatra Bilčik. Iz ovih razloga, pomak Srbije ka Evropskoj uniji nije ostvaren u prethodnoj godini, ali EU se nada da će Srbija otvoriti više poglavlja u 2021. godini.

Predstavljajući ključne tačke izveštaja pred Evropskim parlamentom, Bilčik je danas pozdravio „činjenicu da je članstvo u EU i dalje prioritet i strateški cilj Srbije“, ali je kazao da treba da „unesemo više dinamike u proces pregovaranja“.

„Postoje spoljni faktori koji utiču na ceo proces, to su pre svega Rusija i neke zemlje Zapadnog Balkana“.

Bilčik je istakao ključne tačke izveštaja o Srbiji i rekao da se nada da će dobiti veliku podršku od državnika svih zemalja Zapadnog Balkana.

POGLEDAJTE JOŠ:

Zvaničnici Evropske unije smatraju da Srbija mora da pokaže da želi da bude njen deo, tako što će prilagoditi svoje zakone, ali i odnos prema vrednostima koje neguje EU. To su pre svega veći stepen demokratije i slobode za sve učesnike javnog života.

„Bitno je da se osigura sloboda medija i da se novinari osećaju sigurno“, istakao je Bilčik. On kaže da je priotitet EU kada je reč o Srbiji povećanje stepena slobode medija i osiguravanja sigurne atmosfere za rad novinara.

„Napadi na novinare i nevladine organizacije su neprihvatljivi“, upozorio je Vladimir Bilčik. Istakao je da se nada da će EP po tom pitanju biti podjednako kritičan i prema drugim državama, poput Malte i Bilčikove rodne Slovačke, i da je njegova poruka Beogradu da se svi drže istih standarda.

„Ovo je prilika za novinare iz Srbije i Zapadnog Balkana da postavljaju bitna pitanja“, kazao je on i dodao da će biti dostupni za rešavanje svih nedoumica.

Bilčik ističe da želi da vidi međustranački dijalog u Srbiji i veće učešće opozicije u zvaničnim institucijama.

„Potreban je dijalog, a sada ne mislim samo na Beograd i Prištinu“. Ovde se radi o dijalogu unutar same Srbije, pre svega između partije na vlasti i opozicije.

Foto: multimedia.europarl.europa.eu

„Bojkot izbora od strane opozicije prošle godine nije nešto što ide u prilog demokratiji i naš cilj je da se to ne ponavlja“, rekao je Bilčik.

Pozdravio je međustranački dijalog oko izbornih uslova kao „ključan za napredak“ po pitanju kvaliteta političke utakmice i demokratije.

On je naglasio da je potrebno više dijaloga a manje sukoba, kao i „mirna armosfera“.

„Nadam se da će reforme približiti Srbiju ultimativnom cilju, a to je ulazak u Evropsku uniju“. Ipak, do toga ima još mnogo posla, smatra on. Neophodne su reforme zakona, mnogo rada na području slobode medija i ekonomskog razvoja.

Bilčik je rekao i da je Srbija imala najmanju stopu usklađenosti sa spoljnom politikom EU i da se to mora promeniti.

„Moramo da vidimo mnogo reformi kada je reč o vladavini prava u Srbiji, kao i u dijalogu Beograda i Prištine“, kaže Bilčik i navodi da je ovo prvenstveno posao Skupštine Srbije.

Foto: multimedia.europarl.europa.eu

Bilčik je istakao da mu je drago što se ovako bitne debate održavaju, ali da bi želeo da su one češće. Naveo je da se u izveštaju o Srbiji mnogo diskutovalo u EU i to je dovelo do ovako potpunog izveštaja.

Bilčik je takođe pohvalio dijalog Beograda i Prištine i rekao da je važno postići sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa. Viola fon Kramon je kazala da se EU već obratila novoj Vladi Kosova i zatražila nastavak dijaloga Prištine sa Beogradom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar