evrospka unija
Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Zajednički konsultativni komitet EU-Srbija izrazio je danas zabrinutost zbog napada na KRIK i CRTU, upozoravajući da bi oni mogli da nanesu štetu procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Konsultativni komitet je deo Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESK) koji je savetodavno telo Evropskog parlamenta i Evropske komisije.

U saopštenju trojice ko-predsedavajućih Konsultativnog komiteta se izražava „najdublja zabrinutost zbog nedavnih pokušaja kriminalizacije građanskog društva, medija i političke opozicije u Srbiji“.

„Događaji oko KRIKa i CRTE mogu da nanesu štetu procesu pristapanja Srbije pošto slabe osnovne principe demokratije, vladavine prava i slobode medija“, saopštili su predsednik Odelenja za spoljne odnose EESK Dimitris Dimitriadis I kopredsedavajući Konsultativnog komiteta Boško Savković i Aurel Laurentiu Plosceanu.

Oni su pozvali vlasti u Srbiji da zaštite nezavisne medije i organizacije civilnog društva, dodajući da oni moraju da budu u stanju da rade u slobodnom okruženju što je uslov svakog demokratskog društva.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar