Foto: N1; Vladimir Bilčik

O pomoći Evropske unije Srbiji u borbi protiv koronavirusa govore činjenice, Unija "možda nije najbolja u medijskom pokrivanju dostavljanja pomoći", ali to čini na mnogo praktičnih načina, izjavio je izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik, navodeći da je zabrinut za vladavinu prava, ne samo u Srbiji, već u čitavoj Evropi.

„EU nije samo ovde i sada prisutna, pomagala i radila sa Srbijom tokom godina. U Evropskom parlamentu smo već odobrili značajan finansijski paket koji je omogućio mnogo više fleksibilnosti Evropskom fondu solidarnosti. U ovom trenutku je dostupno 50 miliona evra za borbu protiv pandemije. Takođe smo se obavezali da izdvojimo preko 80 miliona evra za socijalni i ekonomski oporavak i sposobnost da izađemo na kraj sa posledicama pandemije“, kaže Bilčik u intervjuju za Radio Slobodna Evropa.

Govoreći o procesu integracije Srbije u EU on je rekao da proces integracije nije na čekanju, da Evropa ne samo da posmatra, već pomaže i da je glavna stvar sa kojom se treba izboriti prevazilaženje pandemije i pomoć Srbiji u predstojećim izborima.

„Izbornim procesom se upravlja dobro, imamo slobodan i fer proces u izbornoj trci“, ocenio je Bilčik.

Govoreći o saradnji i odnosima Srbije i Кine, Bličik kaže da bi EU „volela da vidi više približavanja prioritetima spoljno-bezbednosne politike i investicijskim i trgovinskim obavezama Unije“, te da je to nešto što će biti naglašeno i u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije koji će biti objavljen u maju.

Кada je reč o dijalogu Srbije i Кosova, izvedstilac EP ne očekuje da će pregovori biti nastavljeni pre završetka pandemije jer „moraju postojati uslovi da se predstavnici Prištine i Beograda, i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak sretnu uživo“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar