Foto:EPA/RON SACHS

Politički analitičar Beljulj Bećaj ocenio je da na sastanku predstavnika Beograda i Prištine, koji će biti održan 4. septembra u Beloj kući, neće biti pompeznih sporazuma i da se rešenje može postići samo uz saglasnost između Amerikanaca i Evropljana.

Bećaj je za Kosovo Onlajn rekao da se može očekivati da dođe do potpisivanja izvesnih ekonomskih sporazuma, dok će se, kako je naveo, na „konačni sveobuhvatni sporazum“ sačekati.

„Mislim da ne može da se dogodi nešto spektakularno ukoliko nema spremnosti od strane Srbije da dođe do međusobnog priznanja. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će se povući sa sastanka ukoliko na stolu bude međusobno priznanje“, rekao je Bećaj.

On je dodao da očekuje da, ako predstojećem sastanku u Vašingtonu bude prisustvovao i američki predsednik Donald Tramp, bude potpisan neki složeni ekonomski sporazum, ali da to sigurno neće biti međusobno priznanje.

Bećaj smatra da je specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Brograda i Prištine Ričard Grenel prvobitno mislio da će lako doći do rešavanja kosovskog pitanja, ali da nije shvatio suštinu i težinu problema, pa se sa političkog usmerio na ekonomski dogovor.

„U ovoj situaciji koja je stvorena posle pada Kurtijeve vlade zapravo sve što se dogada i što će se dogoditi za vreme mandata Hotija će biti u funkciji američkog scenarija, koji je preispitan i neće rezultirati najavljenim pompeznim međusobnim priznanjem“, kaže Bećaj.

On je ocenio da sastav prištinske delegacije na sastanku u Vašingtonu suštinski nije bitan, jer oni, prema njegovim rečima, „nemaju nikakvu težinu u ovoj situaciji osim da podrže američki scenario”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar