Foto: Shutterstock

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija biće održan 4. septembra u Vašingtonu, potvrdio je za Nova.rs Džon Uliot, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD. On je podsetio da su razgovori bili zakazani za 2. septembar i naveo da su odloženi za dva dana zbog "rasporeda".

Da će sastanak Hotija i Vučića u Beloj kući možda biti odložen objavili su prištinski mediji u petak, a kao razlog su naveli mogućnost da njemu prisustvuje američki predsednik Donald Tramp. O tome je jutros govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je naveo da se sastanak u Beloj kući pomera za 3. ili 4. septembar.

Tramp mogu

Iz Saveta za nacionalnu bezbednost nismo dobili odgovore na pitanje da li postoji mogućnost da na njemu učestvuje i Donald Tramp i da li će se razgovarati i o političkim temama.

„Savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen pozvao je lidere Kosova i Srbije u Vašington na sastanak 4. septembra. Razgovori su prvobitno bili zakazani za 2. septembar, ali pomereni su za dva dana zbog rasporeda“, navodi za naš portal Džon Uliot.

On kaže da se SAD raduje ovim važnim razgovorima sa predsednikom Vučićem i premijerom Hotijem.

„Verujemo da je napredak u ekonomskim pitanjima, uključujući otvaranje novih radnih mesta i ubrzanje ekonomskog rasta prvi korak u napretku mirovnog procesa“, istakao je Uliot.

Podsećamo, Ričard Grenel, izaslanik američkog predsednika za Srbiju i Kosovo, obelodanio je da će se predstavnici Srbije i Kosova u septembru razgovarati u Beloj kući.

Ovaj sastanak dolazi nakon što je onaj prethodni, zakazan za 27. jun, otkazan.

Otkazivanje sastanka usledilo je nakon što je samo nekoliko dana pre dogovorenog susreta Hašim Tači, predsednik Kosova, optužen za zločine pred Specijalnim odeljenjem suda u Hagu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare