Foto: 1 od 5 miliona

Aktivisti Pokreta 1od5miliona prosuli su džakove smeća ispred zgrade Skupštine grada Beograda. Smeće su prikupili u okolini Čukaričkog rukavca iz koga se već mesec dana širi nesnosni smrad.

Predstavnica Pokreta Sofija Nedeljković rekla je da su “đubre doneli kako bi Vesić video i osetio koliko smrdi građanima Čukarice i kako bi mu to služilo kao dodatna motivacija da prestane da laže, već da nešto uradi”, saopštili su iz Pokreta.

Nedeljković se zahvalila inicijativama Odbranimo Košutnjak, Ne davimo Beograd, Pozdrav sa Košutnjaka i Zelenoj stranci, čiji su aktivisti u zajedničkoj akciji jutros očistili deo smeća oko Čukaričkog rukavca i pomogli realizaciji ovog performansa.

“Mesec dana, nadležni i Goran Vesić ne reaguju na pozive građana da se Rukavac očisti. Tek kada smo mi najavili čišćenje, Vesić se setio da pozove Srbijavode da očiste rukavac ali mi ih danas tamo nismo videli”, saopštila je Nedeljković i dodala da je “lepo” što je vlast najavila čišćenje ali da s tim kasne već godinama.

Istakla je i da rešenje problema nije u “otklanjanju mulja” iz korita Čukaričkog rukavca kako je najavljeno, već da se mora utvrditi ko i kako tačno zagađuje Topčiderku koja se uliva u rukavac. Kako je navela, Vesić i dalje ćuti, možda zbog toga, istakla je, jer zamenik gradonačelnika “štiti zagađivače”.

“Da li to Vesić štiti, možda, firmu Yuniriks koja se bavi preradom opasnog otpada i kojoj je lično bivši ministar za zaštitiu životne sredine Trivan pod sumnjivim okolnostima dao odobrenje za rad. Mi dan danas ne znamo šta oni u toj fabrici rade i da li imaju filtere ili otpadne vode istovaruju direktno u Topčiderku i time je zagađuju”, rekla je Nedeljković i dodala da je veći broj postrojenja i fabrika koje posluju duž Topčiderke, a nije ispitano kako posluju i da li krše propise.

Ona je potom upitala zašto Vesić novac građana Beograda troši na novogodišnje ukrase, fontane i spomenike umesto na izgradnju kanalizacija koje su preko potrebne Beograđanima.

“Izgradnja Beogradskog postrojenja za prečišćavanje vode počela je još 2008. godine, a mi ni dan danas nemamo izgrađeno postrojenje, već samo kostrukciju”, rekla je Nedeljković i dodala da razne vlasti stalno obećavaju i postrojenja za preradu otpadnih voda, kanalizaciju, rešenja za fabrike oko Topčiderske reke.

“Izgleda da je postao trend da svaka vlast na dve godine obećava isto, a da zapravo ništa ne rade po tom pitanju”, rekla je ona i objasnila da su, zajedno i sa ostalim organizacijama, danas došli ispred zgrade Skupštine grada i doneli im smeće iz Čukaričkog rukavca, ali i obećanje da neće stati sa pritiscima zato što očigledno naprednjaci samo na pritisak i reaguju.

“Ako nisu sposobni da reše problem neka izađu javno i kažu da su nesposobni, mi ćemo im dati rešenje. Gorane Vesiću ako ćeš da prodaješ maglu idi na pijacu, prestani da lažeš i obmanjuješ, pa onda okreneš glavu”, poručila je ona.

Za kraj, Nedeljković je vodu iz Čukaričkog rukavca prosula ispred ulaza u Skupštinu grada da “smrad zagađene vode ostane Vesiću kao podsetnik svaki put kada dođe na posao”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare