Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Nakon prijava građana i pisanja Nova.rs o tome kako se oko Ade Ciganlije širi nesnosan smrad koji potiče od zagađenog sliva Topčiderske reke, iz Sekretarijata za inspekcijske poslove Grada Beograda poručuju da je vodni inspektor juče izašao na teren, kao i da će doneti rešenje u kom će JVP "Srbija vode" nalažiti da očisti mulj.

Nova.rs prethodnih je dana pisala o tome da nesnosan neprijatan miris koji se širi u Beogradu na području oko Ade Ciganlije potiče od zagađenog sliva Topčiderske reke.

Nadležni su izbrojali više od 200 zagađivača koji direktno ispuštaju materije u ovu reku – od hemijskog otpada, perionica, fabrika do kanalizacija. Na šta treba dodati, navode upućeni, još dvadesetak divljih deponija koje se nalaze duž toka. Sav otpad završava u – reci, čiji je kvalitet trenutno u kategoriji – otrova.

Reporteri Nova.rs su se u rukavcu suočili sa neopisivim smradom mrtve ribe, fekalija, i hemikalija kao i sa velikom količinom đubreta, koje nema ko da očisti, pa je ceo rukavac prepušten savesti građana i povremenim akcijama čišćenja i sve to zbog rupe u zakonu.

Problem sa zagađenjem nije novijeg datuma, već se otpadni materijal taloži godinama, pa je tako rukavac na samom ušću Topčiderske reke u Savu nekada bio dubok i oko četiri metra, a danas, prema procenama naših sagovorinika, nema ni metar dubine, što znači da je tamo trenutno nataloženo oko tri metra otrova koje nadležni ne čiste – jer ne moraju.

Razvoj događaja, ipak, ohrabruje: na osnovu prijava građana, vodni inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove je izvršio vanredan nadzor na navedenoj lokaciji. Tom prilikom je Agenciji za zaštitu životne sredine naloženo vanredno uzorkovanje vode Topčiderske reke. Rezultati uzrokovane vode su ukazali na povećan raspad organskih materija – do koga dolazi usled izlivanja fekalnih-sanitarnih voda, zbog čega jedan od uzroka navedenog problema može biti neadekvatno ispuštanje septičkih jama.

U toku jučerašnjeg dana vodni inspektori Sekretarijata za inspekcijske poslove i predstavnici JVP „Srbijavode“ su obišli Čukarički rukavac u cilju rešavanja problema.

Kako se navodi u odgovoru koji nam je upućen, vodni inspektor će na osnovu sačinjenog zapisnika doneti rešenje, kojim će se ovom preduzeću naložiti čišćenje mulja na navedenoj lokaciji, što će obezbediti adekvatan protok vode.

Poslednje čišćenje mulja je, inače, sprovedeno 2016. godine, ali kako nadležni naglašavaju vodna inspekcija Sekretarijata nije imala učestale prijave vezane za područje Čukaričkog rukavca u prethodnom periodu.

„Zbog trenutnog problema čijem rešavanju smo posvećeni, Čukarički rukavac će biti svrstan u godišnji plan nadzora inspekcije za zaštitu životne sredine ovog Sekretarijata – a samim tim i predmet redovne kontrole“, navodi se u odgovoru.

Pored toga, vodni i ekološki inspektori Sekretarijata za inspekcijske poslove će danas, u saradnji sa Mobilnom ekotoksikološkom ekipom Gradskog zavoda za javno zdravlje, izvršiti obilazak navedene lokacije. Tom prilikom će Gradski zavod za javno zdravlje izvršiti ciljana ispitivanja vode.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare