sud, čekić
Foto:shutterstock

Apelacioni sud u Prištini odbio je žalbu protiv određivanja pritvora bivšem pripadniku policije Dejanu Pantiću, koji je prošle subote uhapšen na punktu Jarinje, a njegova odbrana najavljuje da će se sada obratiti Vrhovnom sudu Kosova.

U timu odbrane Pantića od juče su i advokati Ljubomir Pantović i Nebojša Vlajić, a Pantović je rekao Kosovu onlajn da je pre sat vremena od advokata Srđana Mitrovića obavešten da je Apelacioni sud u Prištini odbio njegovu žalbu protiv određivanja pritvora.

Ovakva odluka suda, kako ocenjuje Pantović, je pogrešna, posebno zbog činjenice da su Pantiću prekršena ljudska prava.

„Smatramo da je ova odluka suprotna zakonu jer su Pantiću prekršena sva prava, ne samo prema Zakonu o krivičnom postupku Kosova, gde on ima prava da komunicira sa svojom odbranom, advokatima, porodicom, da se javi, da ga oni posećuju i da sa njima razgovara, nego i sa svim međunarodnim procesima, pre svega sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima“, kazao je Pantović.

Pantović navodi da će nastaviti pravnu borbu i da će nakon ove odluke Apelacionog suda uputiti žalbu Vrhovnom sudu Kosova.

„Pošto je odluka Apelacionog suda konačna, mi imamo pravo da podnesemo vanredno-pravno sredstvo Zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu Kosova i to ćemo učiniti u ponedeljak“, rekao je Pantović.

Od Vrhovnog suda očekuje da se ovaj slučaj pažljivije sagleda.

„Oni mahom ne postupaju po zakonu, posebno kada su ovakve stvari u pitanju, ali ipak očekujem da malo pažljivije razmotre čitav slučaj i nadam se da će doneti pravičnu odluku“, istakao je Pantović.

Pantović je upozorio da je alarmantno stanje u kom se nalazi Pantić i ukazao da nije u centru za pritvor, gde bi trebalo da bude, i da niko ne zna gde se nalazi.

„Zahtevao sam od sudije koji mu je odredio pritvor da izda nalog da mu se omogući razgovor sa članovima porodice, koji već osam dana nemaju nikakve informacije ni gde se nalazi, ni u kakvom je stanju. To je nešto najosnovnije, ali Pantić ta prava nema“, kazao je Pantović.

BONUS VIDEO: Srbi postavljaju barikade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar