Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Novom Sadu Slobodan Orlović izjavio je da je antidatiranje Službenog lista Beograda nezabeleženo do sada u pravnoj praksi, da je to krivično delo i da Okružno javno tužilaštvo treba da pokrene postupak po službenoj dužnosti.

Orlović je za televiziju Insajder rekao (povodom toga što je Službeni list grada Beograda, u kome je objavljen Ukupan izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine grada, objavljen juče, 18. januara, ali je na odštampan datum – 3. januar), da bi to moglo biti označeno kao „krivično delo falsifikovanja isprave“.

On je naveo da je Službeni list neka vrsta isprave, a da su podaci iz njega činjenice od važnosti za buduće pravne radnje.

„Ovde se ta činjenica sastoji u datumu od koga zavisi pravni odnos – pokretanje postupka pred Ustavnim sudom“, rekao je Orlović.

Dodao je da je „po službenoj dužnosti, Više javno tužilaštvo dužno da pokrene postupak protiv odgovornih lica, zbog načina na koji je objavljen Službeni list“ to jest zbog antidatiranja.

***

BONUS VIDEO – Studenti predali pismo Delegaciji EU: Traže da pitanje izbora u Srbiji bude pokrenuto u Briselu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare