Milan St. Protić, Dragan Đilas i Dobrica Veselinović
Foto: Arhiva

Prethodne nedelje portal Nova.rs je sproveo anketu o tome ko bi bio najbolji kandidat za gradonačelnika Beograda, a naši čitaoci istakli su u prvi plan, kao idealne kandidate za prvog čoveka prestonice, bivšeg gradonačelnika, Dragana Đilasa, nekadašnjeg predsednika Skupštine grada, Milana St. Protića, kao i aktivistu Inicijative “Ne davimo Beograd”, Dobricu Veselinovića.

 

Komentarišući rezultate ankete Nova.rs, predsednik Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas za naš portal kaže da mu je drago što se Beograđani sećaju perioda dok je bio na čelu prestonice, iako je prošlo gotovo deset godina.

Dragan Đilas Foto: Ivan Dinić/Nova S

“Drago mi je što se Beograđani po dobru sećaju tog vremena. Imao sam tu sreću i čast da predvodi tim vrednih ljudi koji su gradili mostove, obdaništa, škole i to za samo sto dana, ali se i brinuli o ljudima obezbeđujući pomoć za trudnice i porodilje, besplatne udžbenike, trinaestu penziju… Danas u Beogradu više toga nema, ali su Beograđani i dalje tu. Za manje od godinu dana će ovaj oteti grad biti opet njihov”, poručio je Đilas.

Pročitajte još...

Predsednik Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas bio je u dva navrata na čelu prestonice, u periodu između 2008. i 2013. godine, nakon čega je vlast u Beogradu preuzela Srpska napredna stranka.

Dobrica Veselinović – kandidat mladih

Među onima koje su naši čitaoci prepoznali kao idealne kandidate, našao se i dugogodišnji aktivista Incijative “Ne davimo Beograd”, Dobrica Veselinović. Rođen je 1981. u Beogradu, gde je završio osnovnu i srednju školu, da bi potom diplomirao politikologiju na Fakultetu političkih nauka.

Kako navodi u svojoj biografiji, od 2004. do 2005. bio je programski urednik na “BU radiju”, radiju Beogradskog univerziteta na Fakultetu političkih nauka. Bio je i koordinator projekta “Neću kesu hoću ceger” i kampanje “Bahato parkiram” u udruženju građana “KRIO” od 2008. do 2009. godine.  U istom preriodu radio je kao asistent koordinatora u Centru za mirovne studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Danas je Veselinović jedan od najpoznatijih prestoničkih aktivista i organizator brojnih uličnih akcija Incijative “Ne davimo Beograd”.

Savamala, godišnjica rušenja
Dobrica Veselinović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Velika mi je čast što su me vaši čitaoci i čitateljke prepoznali kao idealnog kandidata za gradonačelnika Beograda.  To je naravno i velika odgovornost, ali verujem da posle godina propadanja našeg grada, možemo da pokrenemo promene koje će učiniti da Beograd bude dobar grad za sve”, rekao je Veselinović, napominjući da su predstojeći prestonički izbori od velikog značaja.

“Sledeći izbori u Beogradu su izbori o budućnosti našeg grada i ja vas pozivam da nam se pridružite u toj borbi. Ne davimo Beograd će kao i do sada nastaviti da svakodnevno radi na terenu sa građanima, ali i da nudi viziju za dobar, održiv, pravednan i solidarn grada za 21 vek”, poručuje naš sagovornik.

Milan St. Protić – vodio Skupštinu grada nakon petooktobarskih promena

Istoričar Milan St. Protić je u politički život Srbije ušao je 1991. priključivši se opozicionom pokretu. Bio je član DEPOS-a, jedan od osnivača Demokratske stranke Srbije, aktivan učesnik demonstracija 1996-1997. i član rukovodstva Saveza za Promene i Demokratske opozicije Srbije. Bio je predsednik Srpskog demokratskog kluba Odbrana (1998-2001) i kopredsednik Nove Srbije (1999-2001).

Milan St. Protić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nakon petooktobarskih promena 2000. postao je gradonačelnik Beograda, ali se na toj poziciji zadržao veoma kratko zbog neslaganja sa politikom koju je sprovodila tadašnja vlast.

U jednom od intervjua za dnevni list Danas, Protić je tvrdio da nije imao nikakvu izvršnu vlast i da je tada razmišljao drugačije od vladajuće većine

„Moj Beograd nije njihov Beograd. Zato sam dao ostavku i otišao teška srca. Sad je još gore, mada su ljudi, začudo, isti. Oni bi betonsku kulu na Savi i šarenu fontanu na Slaviji. Ja bih čist i uređen grad i, po mogućstvu spomenik kralju Petru Prvom, na primer. I večni pomen Dimitriju Tucoviću. I… Mogli bismo o Beogradu “čitav dan do podne“, rekao je, između ostalog, Milan St. Protić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare