Dragan Djilas
Foto: Ivan Dinić/Nova S

Nije tačna tvrdnja da su pripadnici bojkot opozicije uveliko u kampanji za beogradske izbore uvereni da mogu da sruše Vučića, kaže predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

„Ne postoji nikakva kampanja za izbore, stranke se trude da održe normalnu političku aktivnost i u vreme epidemije. Nije tačna tvrdnja da su “opozicione stranke odluku o bojkotu donele u junu”, neposredno pred izbore. Ta odluka je doneta i zvanično saopštena početkom septembra 2019. godine“, kaže Đilas odgovarajući na tekst Nova.rs u kojem se navodi da veći deo opozicije odustaje od bojkota na nastupajućim gradskim izborima.

Govoreći o navodima da su oni članovi opozicije koji su, ipak, rešili da izađu na izbore, dočekani na nož, Đilas kaže da to nije tačno.

„Nije tačna tvrdnja da je svako ko je izašao na izbore bio prikazan kao saradnik režima od strane onih opozicionih stranaka koje su bojkotovale izbore. Nismo “napadali” nikoga, već smo rekli da svaki izlazak na izbore pomaže Aleksandru Vučiću. Ničija odluka nije “dočekana na zub”. Trudili smo se da ne pominjemo one koji su prekršili svoj potpis Sporazumu sa narodom i izašli na izbore“, navodi Đilas.

On ističe i da niko nije “okrenuo ćurak”, već je SSP i dalje posvećena borbi za fer i demokratske izborne uslove.

„Stranka slobode i pravde je bojkotovala izbore zbog toga što je čitava država zarobljena od strane jedne stranke i praktično jednog čoveka. Zakoni se ne poštuju, mediji su kontrolisani, kriminalci su u službi terenskog rada Srpske napredne stranke. U takvim uslovima ne postoji način da se održe iole pošteni izbori, što dodatno dokazuju dešavanja u Šapcu i Paraćinu. Niko nije “napadao” ni gospodina Zelenovića niti gospodina Paunovića zato što su izašli na lokalne izbore u Šapcu, odnosno u Paraćinu. Čak smo u javnim nastupima ponavljali da su u pitanju najbolji gradonačelnik i najbolji predsednik opštine u Srbiji“, kaže Đilas.

Nebojša Zelenović i Saša Paunović Foto:Medija centar Beograd

Nažalost, navodi dalje predsednik SSP, sudbina ta dva sjajna lokalna lidera je potvrdila našu tezu da su ovi i ovakvi izbori potpuno besmisleni.

„Njihovi porazi u izbornim danima koji su bili obeleženi nasiljem i drugim neregularnostima u režiji Srpske napredne stranke samo govore u prilog tome da na lažnim izborima ne treba učestvovati. Kao sagovornik za tekst je na temu rejtinga pozvan gospodin Lacmanović iz agencije Faktor plus. Ne želeći da na bilo koji način osporavamo pravo bilo kom novinaru da za sagovornika pozove bilo koga, podsećamo da je Faktor plus devet dana pred poslednje izbore procenio podršku za PSG na 3,4 odsto, SRS takođe na 3,4 odsto, UDS na 2,7 odsto. Sve te stranke su dobile najmanje po upola manje glasova“, kaže predsednik SSP.

Pred beogradske izbore 2018, smatra Đilas, Faktor plus je Demokratsku stranku procenio na 6.8 odsto glasova, tri puta više nego što je ta stranka dobila glasova tri nedelje kasnije.

„U istraživanjima agencije Faktor plus, koje redovno objavljuje dnevni list Blic, je PUPS imao preko glasova, a stranka Nenada Popovića dva odsto!? Nekako se čini da je Faktor plus uvek tu kada bi trebalo u javnosti stvoriti utisak da su rejtinzi onih stranaka koje, svesno ili ne, čine ono što je u interesu režimu bolji nego što jesu sve do trenutka kada dožive izborni brodolom. U ovom kontekstu se moraju posmatrati i drugi podaci iz „istraživanja“ agencije Faktor plus. U tom smislu, ne bismo dodatno trošili vreme čitalaca na odgovore o procenama i političkoj analitici gospodina Lacmanovića“, smatra Đilas i dodaje:

„Bojkot nije „jedini način da se svetu dokaže da u Srbiji po pitanju demokratije nešto ozbiljno zaudara“. O tome da je u Srbiji demokratija u nestajanju govore izveštaji svih referentnih svetskih i evropskih organizacija i institucija, od Fridom Hausa do Evropskog parlamenta. Bojkot je politički stav da mi u šaradi nećemo učestvovati. Ozbiljna vremena zahtevaju ozbiljne ljude i ozbiljne postupke. Živimo u veoma ozbiljnim vremenima i ne možemo kao ozbiljan politički činilac da dopustimo sebi da učestvujemo u režiranom cirkusu kakav su bili protekli izbori“.

Bojkot je, prema njegovom mišljenju, u potpunosti ogolio nedemokratsku prirodu režima Aleksandra Vučića.

„Predsednik SNS-a je najavio nove vanredne republičke izbore, a da još nije formirana ni vlada. Sama činjenica da pričamo o narednim izborima tri meseca nakon prethodnih je dokaz da je bojkot uspeo. Svakome je jasno da ovakvih izbora u Srbiji više neće biti, pošto nije normalno da kao rezultat medijske satanizacije svakoga ko uputi reč kritike režimu, sprege vlasti i kriminala i rušenja ustavnog i zakonskog poretka na svakom koraku u parlamentu sede samo predstavnici vladajućih stranaka“, zaključio je Đilas.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare