Ana Brnabić, Aleksandar Vučić, obraćanje javnosti predsednika Srbije Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Pet meseci od izbora Srbija od predsednika Vučića doznaje ko će voditi Vladu i imati bitne funkcije. Vladu će zapravo voditi Vučić, ali kadrovska politika otkriva druge stvari, piše Dojče vele o izboru mandatara u Srbiji.

Mandatarka za sastav nove vlade biće dosadašnja premijerka Ana Brnabić. Kako je naveo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Brnabić će imati oročen mandat, jer će na tom mestu ostati do 2024. godine. Ostalo je nejasno da li će tada uslediti rekonstrukcija vlade ili novi izbori.

Kako bi predstava imala dramski naboj, Ana Brnabić je imala i „protivkandidata“ u liku Miloša Vučevića, gradonačelnika Novog Sada. Predsednik Srbije je na pitanje o kadrovskim rešenjima unutar Vlade odgovorio da je to sada stvar mandatarke, ali je i laicima jasno da se ministarski spisak pravi u kabinetu predsednika države.

Ana Brnabić je u „napetoj“ stranačkoj borbi ipak dobila još jedan polumandat, i kako ističe Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, „o tome je naravno odlučivao Vučić“.

„To je još jedan dokaz da uopšte nije važno ko je nosilac premijerske funkcije, formalno najmoćnije funkcije u državi. Imamo galopirajuće preuzimanje institucija od strane jedne partije ili, preciznije, jednog čoveka“, kaže Popović za DW.

Isticanje navodne kandidature Miloša Vučevića – gde je onda sam predsednik nekoliko sedmica tobože vagao između dvoje kandidata – novinar Đorđe Vlajić vidi „kao Vučićev uobičajeni manir konfrotiranja ljudi unutar SNS“.

„On svoje saradnike kontroliše tako što ih konfrotira. Ana Brnabić je u ovom trenutku dobitnik, ali ni Miloš Vučević nije gubitnik – on će dobiti značajno mesto u budućoj vladi u kojoj će biti potpredsednik i ministar“, ocenjuje naš sagovornik.

Dačić u Vučićlendu

Sada se naziru konture nove Vlade, tek pet meseci posle parlamentarnih izbora. Međuvreme je prošlo bez velikih trzavica oko formiranja vlade, kao da ona nikome nije ni nedostajala.

Ali, postojala je jedna nepoznanica – sudbina Socijalističke partije Srbije i njenog lidera Ivice Dačića. Čak se postavljalo pitanje da li će SPS uopšte biti deo vladajuće koalicije, ali se sada pokazalo da je rejting Ivice Dačića u Vučićlendu daleko bolji nego što se mislilo.

Ivica Dačić će biti potpredsednik nove vlade, ali i ni manje ni više nego i koordinator službi bezbednosti. To je oblast veoma važna Vučiću i njegovoj partiji, i izbor Dačića je pomalo neočekivan.

Đorđe Vlajić to vidi „kao vraćanje nekog duga Rusiji, jer je Dačić rado viđen u Moskvi, ali isto tako je signal za ljude u njegovoj stranci kojima Vučić očito nije prezadovoljan“.

„To će značiti suzbijanje uticaja Aleksandra Vulina i Nebojše Stefanovića. Vučić u ovom trenutku više veruje Dačiću nego kadrovima svoje stranke“, smatra Vlajić.

Opširnije u tekstu Dojče vele.

BONUS VIDEO: Vučić predložio Anu Brnabić za predsednicu Vlade

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar