Foto:GEORG HOCHMUTH / AFP / Profimedia; Mahmud Turkia / AFP / Profimedia; MILOS MISKOV/BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia; shutterstock

Turneja po Balkanu visokog savetnika Stejt departmenta Dereka Šolea počela je u sredu posetom Prištini, nakon čega je usledio njegov dolazak u Beograd. Šole je za ove susrete pripremio "pun kofer" poruka i ideja u kom pravcu vidi Zapadni Balkan, a ključna je svakako da će Zajednica srpskih opština morati da bude formirana do kraja prolaća. Poruka Amerikanaca je jasna: zajednice će biti – sa ili bez uloge Aljbina Kurtija u svemu tome. Uporedo, intenziviraće se razgovori oko konačnog dogovara dve strane.

Šole sa zajedno sa delegacijom u kojoj je bio i izaslanik SAD Gabrijel Eskobar sastao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, ali i predsednicom Vjosom Osmani. Šole je izjavio da ne postoje preduslovi za sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Aleksandra Vučića. Osim toga, američka delegacija razgovarala je sa kosovskim zvaničnicima između ostalog i o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, nakon čega je prištinskim vlastima ponovo je poručeno da će Zajednica srpskih opština (ZSO) morati da se formira.

Američki predstavnici još jednom su skrenuli pažnju kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju kako očekuju da se ispuni odredbe iz Briselskog sporazuma, u kojem je naznačeno da se formira ZSO. Kurti je do sada izbegavao da implementira ovu odredbu, ali ovoga puta delegacija SAD iznela je konkretne rokove.

Derek Šole i Aljbin Kurti Foto: kryeministri.rks-gov.ne

Kako Nova saznaje, planirano je da do kraja proleća sve bude završeno, a prema rečima našeg izvora, “sve će biti završeno sa ili bez Kurtija”.

Takva poruka prema rečima našeg sagovornika znači da Kurti mora da shvati ozbiljnost odluke SAD da se konačno reši pitanje ZSO, koje umnogome opterećuje odnose Beograda i Prištine. Ukoliko to ne učini, Vašington bi mogao da mu uskrati podršku, a u prilog tome ide i činjenica da se Šole sastao sa opozicijom u Prištini.

Podsetimo, visoki savetnik Stejt departmenta još u decembru trebalo je da dođe na balkansku turneju, ali je tada poseta otkazana zbog toga što je bio zaražen koronavirusom. Kao što je Nova ranije ekskluzivno objavila, jedan od ključnih razloga Šoleovog dolaska je obavljanje razgovora sa Beogradom i Prištinom oko implementacije Zajednice srpskih opština, što je potpisano još Briselskim sporazumom.

Derek Šole Foto: kryeministri.rks-gov.ne

Još ranije su američki zvaničnici govorili da će morati da se formira ZSO, te da to nije stvar pregovora jer je potrebno implementirati ono što je već dogovoreno i potpisano.

Vašington je najavio da će se aktivnije uključiti u pregovore, konkretno u realizaciju ZSO. Evropska unija će i dalje ostati ključni akter u pregovorima Beograda i Prištine, ali će SAD raditi na tome da što je pre moguće formirati ZSO.

Dok je prva poruka Šolea vezana za asocijaciju opština na severu Kosova, drugi razlog njegovog dolaska je, kako saznaje Nova namera da se skrene pažnja Beogradu i Prištini da sednu što pre za pregovarački kako bi postigli konačni sporazum.

„SAD su, kao i partneri iz EU, svesne trenutne situacije i žele da ohrabre predstavnike dveju strana da ubrzaju proces normalizacije odnosa i da se u narednom periodu postigne sveobuhvatni sporazum“, ističe izvor „Nove“ iz diplomatskih krugova.

On napominje da niko ne gaji iluzije da je moguće u kratkom vremenskom periodu doći do konačnog rešenja, ali da međunarodna zajednica očekuje od Beograda i Prištine da pokažu ozbiljniju inicijativu i da se suzdrže od međusobnih provokacija.

Već ranije je najavljeno da će 2023. godina biti potencijalno i sudbonosna kada je reč o rešavanju problema Beograda i Prištine, a specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak izjavio je da bi već tokom ranog proleća mogli da dobijemo skelet sporazuma dve strane.

Diplomatska aktivnost Vašingtona i Brisela dodatno se ubrzava, pa je poseta Šolea samo još jedan u nizu koraka koji bi trebalo da „natera“ dve strane da naprave sporazum.

Bitno je istaći da nije unapred određeno da li će prvo biti formirana ZSO, ili će „dva razloga“ posete Šolea ići uporedo, ali zahtevi su više nego jasni: ZSO i sporazum dve strane.

Bonus video: Sovrlić – Zajednica srpskih opština bi brinula o Srbima, ali po kosovskim zakonima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare