Derek Šole Derek Chollet
Derek Šole Foto: EPA-EFE/STR

Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole (Derek Chollet) dolazi danas iz Prištine u Beograd, gde će razgovarati sa najvišim zvaničnicima Srbije.

Šole će prvo razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na radnom ručku, a potom će se odvojeno sastati sa premijerkom Anom Brnabić i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Jedna od tema razgovora biće nastavak dijaloga Beograda i Prištine, uključujući francusko-nemački plan za Kosovo, koji je EU usvojila.

Najavljeno je da će Šole sa zvaničnicima u Beogradu razgovarati i o energetskoj bezbednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji, napretku Srbije na evropskom putu i njenoj ulozi u jačanju regionalnog mira i bezbednosti.

Pročitajte još:

Dolazak Šolea je prošle nedelje najavio Vučić, koji je rekao da je reč o „strašno važnom čoveku“ za Srbiju.

„Šole je ozbiljan, posvećen, mlad, pametan čovek. Verujem u stvaranje boljih odnosa sa SAD, videćemo kako će to ići. Neće biti lak razgovor, ali verujem da možemo da razgovaramo“, kazao je Vučić 4. januara.

Šole u Beograd dolazi u sklopu turneje po Zapadnom Balkanu, koju je juče započeo posetom Skoplju, gde se sastao sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Zvaničnik SAD je zatim otišao na Kosovo, gde je odvojeno razgovarao sa premijerom i predsednicom, Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, i sa predstavnicima opozicije i Srpske liste.

Šole, sa kojim je doputovao i specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, rekao je posle sastanaka u Prištini da vidi „snažnu volju“ kosovske vlade da „zasuče rukave“ u procesu dijaloga, ponovivši stav da konačni sporazum treba da bude zasnovan „na međusobnom priznanju Kosova i Srbije“.

On je kazao da je formiranje Zajednice srpskih opština „hitna stvar“, ali da SAD ne podržavaju „stvaranje Republike Srpske na Kosovu“ i da prilikom njenog formiranja „treba poštovati Ustav i kosovske zakone“.

Stejt department je ranije naveo da će Šole posetiti Skoplje, Prištinu i Beograd sa ciljem da naglasi trajnu posvećenost SAD miru, stabilnosti i prosperitetu u regionu.

Šole je trebalo da poseti Balkan i Brisel sredinom decembra, ali je otkazao putovanje zbog pozitivnog testa na korona virus. U međuvremenu je odustao od posete Sarajevu, Podgorici, Zagrebu i Briselu.

BONUS VIDEO Čekajući Šolea: Skok ka kosovskom rešenju ili…? – gosti Ivan Vujačić i Obrad Kesić 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare