Derek Šole i Vjosa Osmani Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kosovo mora hitno da se angažuje sa Srbijom. SAD u potpunosti podržavaju predlog i napore evropskih partnera s ciljem postizanja pravno-obavezujućeg sporazuma, a dijalog je pravi put kako bi se do toga stiglo, izjavio je u zajedničkom intervjuu za grupu medija, uključujući i KoSSev, viši savetnik Stejt departmenta, Derek Šole.

Šole je zajedno sa izaslanikom, Gabrijelom Eskobarom predvodio delegaciju SAD koja boravi u poseti regionu.

Danas su se sastali sa kosovskim premijerom, predsednicom, članovima Srpske liste i predstavnicima opozicije.

Šole kaže da je zadovoljan i optimističan nakon današnjih razgovora, te da su ujedno čuli glasove i kosovskih Srba, kada su u pitanju njihova prava, prenosi KoSSev.

Naglasio je da SAD zadražavaju jake veze sa Prištinom, te da njegova zemlja deli viziju o Kosovu kao multietničkom, suverenom, nezavisnom, prosperitetnom.

Ujedno, dodaje da SAD dele viziju pune integracije Kosova u evroatlantskim i evropskim strukturama.

Kaže i da žele da Kosovo bude pravi lideri u regionu u promociji ljudskih prava“, ali i istovremeno naglašava da na tom putu postoji mnogo izazova, te da žele da Kosovo „slavi svoju raznovrsnost“ i da se poštuju prava svih stanovnika.

Američki zvaničnici su u razgovoru sa novinarima potvrdili da ne postoji rok za konačni sporazum Beograda i Prištine.

Sa druge strane, naglasili su da od Kosova očekuju da ispuni sve obaveze, uključujući i ZSO, jer je reč o ratifikovanom sporazumu i „međunarodnoj obavezi“.

Ipak, naglasili su da ovo telo treba da bude u skladu sa kosovskim ustavom.

„Mi nećemo i ne bismo podržali aranžman Republike Srpske ili bilo šta što nije u skladu sa Ustavom“, rekao je Šole.

Sa druge strane, naglasio je da SAD podržavaju evropski predlog, te da treba što pre doći do novih razgovora.

„Verujemo da se nalazimo u veoma kritičnom trenutku. Verujemo da bi Kosovo i Srbija trebalo hitno da se angažuju u dijalogu pod posredstvom EU koji radi na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa usredsređenim na međusobno priznanje“, kazao je ovaj zvaničnik.

Iako nije precizirao ili potvrdio naredni sastanak na visoko političkom nivou, ogradivši se da dijalog vode evropski partneri, podelio je pozitivne utiske nakon razgovora sa Kurtijem i Osmani, odnosno da su prištinski zvaničnici izrazili želju za dijalogom.

Nakon najnovijih tenzija na Severu Kosova, Šole priznaje da je došlo do pogoršanja situacije, ali i poziva na razgovore o integracijama, odnosno na napredak, a ne stagnaciju.

„Moramo da prekinom ovaj ciklus stagnacije i želimo da svoju energiju razlijemo ka evropskim integracijama i trošimo manje energije na krizni menadžment“, poručio je Šole.

Najavio je i da će iste poruke preneti sutra u Beogradu, gde ga očekuju razgovori sa srpskim predsednikom.

***

BONUS VIDEO – Čekajući Šolea: Skok ka kosovskom rešenju ili…? – gosti Ivan Vujačić i Obrad Kesić 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar