Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

U Nemačkoj još boravi veliki broj srpskih državljana koji zbog pandemije korona virusa žele da se vrate u Srbiju, izjavila je ambasadorka Srbije u toj zemlji Snežana Janković.

Ona je podsetila da je prošle nedelje, 27. marta, organizovan humanitarni let za Srbiju sa 170 putnika iz cele Nemačke, ali ističe da je u toj zemlji još ostao veliki broj srpskih državljana koji očekuju pomoć države.

„Ima još srpskih državljana koji nisu više u situaciji da ostanu ovde, koji su se zatekli u Nemačkoj bez novca i smeštaja i očekuju pomoć“, rekla je Janković za Tanjug.

Ona navodi da pored ambasade u Nemačkoj postoji i pet generalnih konzulata, koji prikupljaju podatke o srpskim državljanima koji bi se vratili u zemlju, a dodaje da se najviše prijavljuju Srbi iz Frankfurta, Minhena, Berlina, Hamburga i drugih većih gradova.

„Stopa smrtnosti u Nemačkoj veoma niska“

Govoreći o situaciji i atmosferi u Nemačkoj, Janković je navela da ta zemlja za sada ima više od 60.000 potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom i oko 500 preminulih.

„Stopa smrtnosti je još uvek veoma niska, oko 0,7 odsto. Međutim, i dalje raste broj zaraženih svakodnevno, po 5.000 – 6.000, što je znak da još nismo na putu izlaska iz krize“, navodi ona.

Kako kaže, iako mnogi hvale nemački zdravstveni sistem, koji se zaista i pokazao kao veoma dobar tokom krize, i nemački ministar zdravlja Jens Špan i stručnjaci upozoravaju da se španski ili italijanski scenario još ne mogu isključiti.

„Tako da su svi veoma oprezni“, navela je ona.

U prilog tome govori i činjenica da je vlada Nemačka danas produžila važnost mera koje su preduzete pre nekoliko nedelja do 20. aprila.

Janković navodi da je Nemačka dosta rano preporučila svojim građanima da na minimum svedu društvene kontakte.

„Zabranjen izlazak u grupama većim od dvoje“

Kako kaže, vrlo brzo su otkazani svi veliki događaji, zatim sajmovi kojih u Nemačkoj ima nebrojeno mnogo, nakon čega su i događaji sa stotinu ili 50 učesnika takođe otkazani.

„Vrlo brzo su i svi individualni sastanci otkazani i prešlo se na telefoniranje. Nemci se toga dosta dobro drže“, navodi Janković.

Ona podseća da je u Nemačkoj zabranjen izazak napolje u grupama većim od dvoje, osim ako nisu članovi porodice, da prodavnice, sem prehrambenih, ne rade, kao ni frizeri, zubari…

„Sve će to trajati najmanje do 20. aprila, koji je prvi datum kada se mere mogu razmatrati“, istakla je Janković.

50 milijardi evra za malu privredu

Upitana o merama za oporavak privrede, ambasadorka kaže da je Nemačka veoma ozbiljno pristupila tom pitanju i da je uporedo sa formiranjem kriznog staba zaduženog za praćenje zdravstvene situacije formiran i krizni štab za praćenje privredne situacije i saniranja ekonomskih posledica korona virusa.

Ona ističe da je Nemačka izdvojila veliki paket pomoći privredi, da je pritekla u pomoć najvećem avioprevozniku Lufthanzi, te da je parlament usvojio odluku da će javni dug iznositi 156 milijardi evra.

Od toga je 50 milijardi evra namenjeno maloj privredi tako da mali privrednici sa, recimo, pet zaposlenih, mogu računati na pomoć od 9.000 evra u naredna tri meseca, privrednici sa više od deset zaposlenih na pomoć od 15.000 evra…

Janković, na pitanje da li se Nemci usuđuju da prognoziraju kada će epidemija korona virusa biti završena, kaze da su prognoze oprečne.

„Neki misle da je moguće da se do 20. aprila makar malo ublaže mere koje su donete, a neki pak upozoravaju na to da još uvek najstrašniji scenario ne možemo da isključimo. Sve ostaje otvoreno“, kaže Janković.

Navodi i da je šefica CDU Anegret Kramp-Karenbauer danas iznela prognozu da Nemačka može računati da je na dobrom putu ukoliko se udvostručenje broja zaraženih desi na period od deset dana.

Ukoliko se, pak, taj broj udvostručava u manjim intervalima, onda još predstoji mnogo posla, zaključuje Janković.