Foto:EPA-EFE/ERMAL META

Pokret Samoopredeljenje namerava da ubedi međunarodne saveznike da je Veće nacionalnih manjina alternativa Zajednici srpskih opština na Kosovu, prenosi Kosovo pres.

U stranci koja upravlja Kosovom kažu da je takva ideja ekvivalentna manjinama u zemljama regiona i da ne ugrožava unutrašnje funkcionisanje Kosova.

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Artan Abraši je rekao za Kosovo pres, da je zahtev za primenu sporazuma o Zajednici srpskih opština uvek bio stav ambasada na Kosovu i da najnoviji pritisci nisu novina.

„Zahtev za primenu udruženja nije nešto novo, to je uvek bio stav ambasada na Kosovu, nažalost zbog neodgovornosti političke klase stvorena je jedna realnost koju moramo da ispravimo. Neprihvatljivo je da se za pravilno unutrašnje funkcionisanje Kosova instalira mehanizam koji funkcioniše kao treća vlast. Taj mehanizam treba da se zasniva na etničkim kriterijumima i da ne ugrožava naše unutrašnje funkcionisanje polazeći od neodgovornosti prethodnih vlada, posebno kod insistiranja srpskih zahteva, što je glavni zahtev Vučića u ovom pregovaračkom procesu. Moramo vredno da radimo sa našim međunarodnim prijateljima, sa ambasadama da im objasnimo da eventualna primena ove ideje čini Kosovo nefunkcionalnim“, rekao je Abraši.

Prema njegovim rečima, Nacionalni savet za zajednice jedino je rešenje za predstavljanje srpske zajednice i ostalih zajednica na Kosovu.

Činjenica da se nečemu protivimo ne znači da nemamo alternativu

„Činjenica da se nečemu protivimo ne znači da nemamo alternativu. Stoga predstavljanje ove ideje, nacionalnog saveta za zajednice koje žive na Kosovu, predstavlja njihove interese i zahteve, što je ekvivalentno u zemljama regiona, ne ugrožava unutrašnje funkcionisanje Kosova. Mi smo ovde da ih poguramo, ali problem Zajednice je nešto drugo, Srbija ne vidi Zajednicu kao priliku da zastupa interese Srba, već kao mehanizam blokiranja i sabotiranja države Kosova. Stoga je ova alternativa monoetničkom udruženju jedino rešenje za predstavljanje srpske i drugih zajednica na Kosovu“, rekao je Abraši.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare