Aleksandar Šapić u Pregledu dana
Foto: Nesmax Adria

Lider SPAS-a Aleksandar Šapić u emisiji Pregled dana na TV Nova S izjavio je da u razgovorima sa Aleksandrom Vučićem nije tražio ništa i da su razgovori bili opšti i ticali se važnih stvari koji se tiču države Srbije. Upitan da li će iz njegove stranke Ratko Dmitrović biti ministar i da li je je u pitanju Ministarstvo za rad, on je prvo naveo da to neće otkriti, a zatim rekao novinarki Jeleni Obućini da nije loše informisana.

„I ranije sam govorio da je lokalna politika nešto gde imam najviše iskustva i da je to oblast u kojoj mogu da dam da najviše. Nisam zastupnik teze da političari treba da skaču sa funkcije na funkcije, kako se otvori neka mogućnost“, rekao je Šapić.

Upitan da li je deo dogovora da da podršku Vučiću za predsednika 2022, a on njemu za gradonačelnika, on je rekao da se pre četiri godine kandidovao za gradonačelnika.

„Videću kakve će procene tada biti, kakave će mi biti šanse. U ovom momentu je potencijalna kandidatura relativno daleko. Gradom Beogradom se bavim 10 do 12 godina“, naveo je Šapić i rekao da uzajamna podrška na izborima 2022. nije bila tema.

On je naveo da će na ministarsko mesto postaviti čoveka koji može kvalitetno obaviti posao. Upitan da li će iz njegove stranke Ratko Dmitrović biti ministar i da li je u pitanju Ministarstvo za rad, on je prvo rekao da neće otkriti.

„Neću danas izneti ime i izgovoriti koje ministarstvo. Premijerka će to uraditi za par dana. Možemo sačekati nju da iznese čitavu vladu, ali mogu vam reći da niste loše informisani“, rekao je Šapić.

On je naveo da postoje stvari u kojima se salagao sa Vučićem i pre izbora.

„Smatrao sam da je vodio izuzetno dobru spoljnu politiku i čak mi nekad nije bilo jasno kako je uspevao u određenim situacijama da zadrži određene stavove, kvalitetne odnose sa različitim polovima u ovom sadašnjem svetu, koji je izuzetno kompleksan. Oko najvećeg broja stvari ja sam se sa njim slagao i ranije“, rekao je Šapić.

Upitan da li su razgovarali o Kosovu i sa čim su se složili, on je rekao da se složio da se nastavi politika prema južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji na način kako se do sada vodila.

„To znači da se nastavi borba za vitalne, državne i nacionalne interese, da ne budemo kočnica za dobre odnose u regionu. Ja sam među prvim podržao mali Šengen“, rekao je Šapić.

On je naveo da se nada da odnosi sa SAD-om neće stati na vašingtonskom sporazumu i da ćemo doći u situaciju kao i posle Prvog svetskog rata da budu naši saveznici.

Upitan da li će sačuvati Savski most, on je rekao:

„Mislim da ovaj danas Savski most, da ne postoji mali broj Beograđana koji misli da je on dobar, sjajan. Na tom mestu treba da ostane, samo ne taj most. Ja sam za sklanjanje ovog rugla od mosta na kojem ne postoji čovek koji nije izbušio makar pet puta gume, most koji ne može da primi broj automobila na nivou 1950. godine, most za koji ne znate kada prelazite preko njega da li će da se sruši ili stvara veću buku“, naveo je Šapić.

On je rekao da podržava plan grada Beograda o pravljenju novog mosta, koji će da poveže Novi Beograd.

„Kroz njega će da se uđe u tunel. Video sam taj plan. Treba da izađe u 29. novembra i da potpuno izmeni saobraćajnu sliku Beograda. Beograd se toliko razvija da je neophodan jedan daleko funkcionalniji most. Taj most kada je napravljen nije imao nikavu vrednost ni kulturnu ni istorijsku. Bio je čelični most koji su napravili Nemci da bi prebacili teško naoružanje. Tačno je da je stari učitelj skinuo mine, ne zato što mu je bilo dosadno i zato što je most bio lep, već zato nije mogao da pređe na drugu stranu reke. Spletom nesrećnih okolnosti taj most je preživeo 80 godina i kamo sreće da smo ga raniej sklonili“, izjavio je Šapić.

„Podneću ostavku na poslaničku funkciju“

Upitan o splavovima na Savskom nasipu, za koje je rekao da nije nadležan i zašto javno ne kaže da to ne bi trebalo da se radi, on je rekao da je fokusiran na stvari na koje može da utiče.

„Niko me nikad lepo nije pitao za Savski nasip. Priča kako sam ja zaštitio objekte na Savskom nasipu, kako moj ujak ima tamo vilu, to su sve notorne laži. Sve nelegalne objekte smo srušili. Druga je priča, kako smo došli do toga. Što se tiče o savskog šetališta, izuzetno mi je mučno kada ga pogledam. Nije mi jasno kako se svi splavovi guraju u savsko šetalište. Tamo se više ne vidi reka. Šetalište je u jako lošem stanju. Po planu, sledeće ili one tamo godine trebalo bi da se rekonstruiše čitavo šetalište i to ću podržati“, rekao je Šapić.

Upitan da li je tražio saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije da bude i na mestu predsednika Opštine i da bude poslanik ili će podneti ostavku na funkciju poslanika, on je naveo da će podneti ostavku na poslaničku funkciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare