Natan Albahari
Natan Albahari Foto:FoNet/Božana Pavlica

"Imam utisak da se godinama vrtimo u krug i manje više stojimo u mestu u ovim pregovorima", rekao je za Danas Natan Albahari, međunarodni sekretar i član Predsedništva Pokreta slobodnih građana.

Albahari je ukazao prokomentarisao današnju rundu Briselskih pregovora Beograda i Prištine, koja je, sudeći prema izjavama predstavnika dveju strana, završena bez postizanja bilo kakvog pomaka u normalizaciji odnosa.

„Mislim da nije toliko bitno ko će osvojiti neki kratkoročni politički poen i trčati pred kamere da ispljuje drugu stranu i dokaže koliko je ‘agresivno’ branio svoju poziciju i takozvanu crvenu liniju, nego šta zapravo pokušavamo da postignemo u ovim razgovorima“, izjavio je on za Danas.

Albahari ističe da se PSG uvek zalagao da zaključak svake runde dijaloga mora biti poboljšanje svakodnevnog života svih ljudi i nacija na Kosovu.

„Nažalost, vidimo da trenutno ni srpska ni kosovska strana nemaju takvu želju ili cilj. Obe strane koriste dijalog kao neku vrstu pozicioniranja u javnosti, kao i prema međunarodnoj zajednici, ali izbegavaju da ponude neko realno rešenje u duhu kompromisa. S druge strane, EU takođe izgleda nemoćna i bez kreativnih ideja kako da se stvari pomere sa mrtve tačke, dok nova američka administracija još nije zauzela jasan stav kako nastaviti dalje“, kazao je on.

Prema Albaharijevom mišljenju, „čeka se ishod nemačkih izbora pre nego što se Evropa ubrza, ali onda isto tako možemo sačekati francuske izbore, pa izbore u Srbiji, pa formiranje nove vlade  i proći će godinu dana“.

„Nažalost, to konstantno odlaganje smo već videli bezbroj puta u poslednjih deset godina i ne bi me čudilo da je zapravo to i strategija obe strane“, zaključuje Natan Albahari.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar