Milan Vujic
Milan Vujić Foto:N1

Aktivista, student prava i ambasador Evropske demokratske mreže mladih Milan Vujić kaže da se poslednji protesti jedino razlikuju po tome što su svi dosadašnji bili "prekomerno mirni", a kad su takvi, ocenjuje on, to vlast ne dotiče, a energija se zatim raspe. To što mi prošetamo krug, to njega (predsednika Srbije Aleksandra Vučića) ne zanima, dodao je.

„Prvi put mi deluje kao da smo u nekoj šahovskoj partiji sa režimom koji redovno ispoljava sadistički fetiš, a od nas očekuje da uživamo u tom što nas maltretiraju prvi put u toj nekoj šahovskoj partiji – mi, koji imamo pijune na tabli, a oni koji imaju sve – i kraljicu i topove, mi prvi put imao šah“, rekao je on.

Kad smo povukli radikalniji potez, koji nije šetnja, pa kućama, on se iznervirao i srušio sve figure sa table, naveo je Vujić. Kaže da je predsednik, kad je razmislio, rekao vratićemo figure, sazvao konferenciju za novinare na kojoj je želeo da se predstavi kao „miroljub“. Ne verujem mu u tome, kaže ovaj mladi čovek.

Vujić kaže da je siguran da niko ne želi nasilje, „možda neke desne strukture“, ali… „Vučić može lako da primeni metod od prošle godine, gde neko baci molotovljev koktel i na taj način da povod policiji da upotrebi silu“, kaže on.

Na pitanje kako njegovi vršnjaci, studenti, posmatraju državu u kojoj žive, kaže da su oni izgubili veru u izbore. Ali tu je i njihova odgovornost, svako do njih može da ode i da kaže – ja ću čuvati tu izbornu kutiju, navodi gost Dana uživo na N1.

Ja u ovoj državi živim, ne mogu da gledam i moja je odgovornost da se suprotstavim takvom ambijentu i najmanje što mogu je da iznesem svoj stav i kad dođu izbori da odem da čuvam jednu biračku kutiju, naveo je, ističući da nije član nijedne političke stranke.

Sve promene u društvu, moraju da krene od mlađih, od studenata, naveo je Vujić. „Jako je važno da talasamo, njega (Vučića) to jako nervira, ali moramo tu energiju da kanališemo u izbore“, dodao je. On kaže da u ovakvim okolnostima ne možemo „ni da maštamo o društvu i državi“. Protesti, kaže, treba da su priprema za izbore, a ne da oni budu nužno prioritet, kao što su bili to raniji protesti, pre dve ili prethodne godine – pa da se „stalno vraćamo na polaznu tačku“.

Bonus video – Blokada kod Sava centra

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare