Novi Pazar najava protesta
Najavljen protest u Novom Pazaru Foto:Irfan Ličina/Nova.rs

Iako je prethodne nedelje Novi Pazar bio jedan od retkih velikih gradova u Srbiji u kojem nije bilo protesta, danas se na društvenim mrežama počelo sa deljenjem plakata sa naslovom "Novi Pazar uStaje protiv nepravde. Blokada".

Na plakatu je naznačeno da će protest biti organizovan ispred zgrade Gradske Uprave Novi Pazar u centru grada kod kružnog toka kao i to da će protest početi u 14 časova.

Protesti su se do sada održavali u nekoliko gradova u Srbiji, a danas je jedan od organizatora protesta u Srbiji, Marko Oljača, izjavio za agenciju FoNet da će protesti biti organizovani još u najmanje 30 gradova i naselja širom zemlje, a da će konačni spisak biti utvrđen u petak ili subotu pre podne. Među gradovima je naveden i Novi Pazar.

Zanimljivo je to što je navedeno da se protest u Novom Pazaru organizuje i zbog nepravde koja je načinjena porodicama Mavrić, Bakan i Skarep, koje se godinama u javnosti pominju kao jasan znak nepravde nad bošnjacima u Srbiji.

Podsećanja radi Fahruina Skarepa, mladića od 22 godine, ubio je policajac iz Tutina, Raica Beloica koji je za ubistvo dobio kaznu najpre od pet godina da bi mu kazna pre nekoliko dana bila preinačena na četiri godine zatvora.

Porodica Bakan, žali se na pravosuđe u Srbiji zbog pogibije svog sina Ernada, Ernad Bakan u trenutku smrti imao je 20 godina, pregažen je na pešačkom prelazu u Beogradu, iako je ubica poznat, već godinama se odlaže ročište za ovaj slučaj.

Treći slučaj koji se navodi kao razlog protesta je prodice Mavrić, naime Fahrudin Mavrić je momak koji je osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva policajca 2010. godine u Batragama.

Prema informacijama do kojih smo došli, javnosti u ovom gradu nije poznato ko je orgnizator protesta, a iz policijske uprave smo dobili informaciju da za sada skup nije prijavljen i da policija za sada nema zvanične informacije o lokaciji održavanja.

Od političkih i nevladinih faktora, za sada se nije oglasio niko osim Stranke Demokratske Akcije, čiji je lider Sulejman Ugljanin koji je juče tokom konferencije za novinare podržao porteste u Srbiji i pozvao sve sandžačke patriote bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost da se svim svojim bićem uključe u proteste i na taj način budu u zajedničkoj borbi sa ostalim građanima Srbije. Ugljanin je govoreći o protestima naglasio da je ovo početak kraja Vučićevog režima, kao i to da građane Srbije očekuju bolji dani, a građane Sandžaka dani u kojimaa će moći da uživaju sva svoja prava u boljoj Srbiji nego što je ona bila do sada.

Bonus video – Blokada kod Sava centra

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram