Foto: Print screen N1

Diplomata Zoran Milivojević kaže za N1 da ako do kraja juna dođe do sastanka premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će to biti kurtoazni susret.

„Posle dosta energičnog pristupa Kurtija, koji je rekao da tog dana (11. maja) neće biti u Briselu, njemu treba ozbiljnije pristupiti“, smatra on i dodaje da se Kurti pokazao ozbiljniji od prethodnika.

„Dao je niz argumenata, moraju da se steknu uslovi, da se usaglasi platforma. To pokazuje ozbiljnost i pokazuje odlučnost, on sledi ono što je bio rezultat na kojima je on pobedio. Videli smo reakciju Evropske unije, ostali su nemi, osim načelne poruke Borela da je dijalog važan, iz Vašingtona nema nikakve reakcije. Kurti i predsednica Kosova Vjosa Osmani imaju punu podrška sa zapada, promenile su se okolnosti, demokratska administracija se vratila na format pre Trampa, pregovaraće Evropska unija, sa madatom UN, neće tu biti pragmatizma koji su koristili bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel i Donald Tramp. Evropska unija je na probi da vrati svoj kredibilitet, da bude kvalifikovan posrednik, da ima uticaj i da argumenti koje stavlja na sto budu validni“, smatra Milivojević.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, on kaže on neće početi od početka, nego se nastavlja, ali da zaostala pitanja moraju da se reše.

Komentarišući non-pejper dokumenta, Milivojević kaže da će se po ponašanju Vašingotna znati „kako ide stvar“.

„Važno je ko su autori, a ja to ne mogu da kažem. Pojavljivala su se neka imena. Mnogo je važnije da je prvi bio posvećen regionu, svi pricaju o tome, on je imao za cilj da ponudi diskusiju i testira. Svi su se izjasnili ono njega, nema promena granica, to su rekli i u Briselu i Vašingtonu, ta priča otpada jer su ta izjasnjavanja potrvrdila efetak non-pejpera. Drugi non-pejper nema etnički nego faktički princip, on pokušava da ide u ono što bi moglo da odgovara srpskoj strani, naslanja se na Artisarijev plan u velikoj meri. Međitim, oba govore da na kraju mora da dođe do međusobnog priznanja, finale svega bi trebalo da bude priznanje. Prvi je proizveo efekte, na drugi su se izjasnili i Rusi“, rekao je Milivojević i dodao da ne deluje ubediljvo da bi Srbija predlagala nešto što uključuje priznanje Kosova.

Komentari

Svi komentari (0)