Foto: Dragan Mujan/Nova.rs; VLADA REPUBLIKE SRBIJE SLOBODAN MILJEVIC

Siniša Mali favorit je za funkciju predsednika nove vlade, a u igri za tu poziciju je i aktuelna premijerka Ana Brnabić. Ako, međutim, u ovoj trci izgubi, Brnabić neće ostati samo bez premijerske fotelje. Sudeći prema važećoj uredbi, ona će morati da se iseli iz Jovankine vile na Dedinju, koja je luksuzno renovirana malo pre njenog useljenja.

Vila u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 75, u kojoj je do smrti živela Titova udovica Jovanka Broz, decenijama je propadala. Iako je bila najavljena prodaja, zbog enormnih troškova rekonstrukcije, godinu dana pre ponovnog izbora Ane Brnabić za premijerku, započelo je njeno renoviranje.

Uoči dodeljivanja još jednog mandata Brnabić, “Nova” je otkrila da se ona sprema upravo za aktuelnu premijerku. “Jovankina” vila tada nije imala status rezidencije – objekta koji je namenjen za boravak premijera ili predsednika države. Prema tada važećoj Uredbi o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije, taj objekat je imao status „reprezentativne zgrade koja se koristi za reprezentativne potrebe državnih organa, funkcionera i lica koja predstavljaju Srbiju“.

Po izboru nove vlade, međutim, Uredba je promenjena, a vila u Kneza Aleksandra Karađorđevića postala je rezidencija. Time su ispunjeni i pravni uslovi da se u taj velelepni objekat useli Ana Brnabić sa članovima svoje porodice.

Šta kažu propisi

Sudeći po nezvaničnim informacijama, neizvesno je da li će Brnabić i treći put dobiti poverenje Aleksandra Vučića da predvodi novu vladu. Kako se spekuliše, favorit za tu poziciju je Siniša Mali, ministar finansija, ali se ne isključuje mogućnost da aktuelna premijerka ipak ostane na toj funkciji.

Međutim, ukoliko ne bude izabrana za predsednicu nove vlade, ona će morati da se iseli iz te državne vile na Dedinju. Tako bar nalažu važeći propisi.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Brnabić inače u svom vlasništvu već ima stan na Dedinju, površine od čak 328 kvadrata. Pre nego što se preselila u vilu, ona je govorila da ona o selidbi ne odlučuje.

“Preseliću se ukoliko bezbednosne službe procene da je to potrebno“, govorila je ona dok je još živela u svom stanu.

Slediba po Tominom receptu

U slučaju da ipak poželi da ostane u Jovankinoj vili, ne treba isključiti ni mogućnost da se pribegne receptu koji je primenjen u slučaju Tomislava Nikolića i promeni Uredbe o nepokretnostima za reprezentativne potrebe.

vila Tomislava Nikolić Foto:googlemaps

Nikolić je kao šef države pet godina živeo u predsedničkoj vili u Užičkoj 23. Nakon isteka mandata Nikolić se iz te vile nije iselio i praktično je nezakonito živeo u njoj, sve dok Vlada nije promenila pomenutu uredbu.

Tako je objekat u Užičkoj 23 koji imao status rezidencije za predsednika države određen „za boravak i reprezentativne potrebe predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinomi (što je Tomislav Nikolić) i prijem i boravak stranih gostiju Republike Srbije u okviru te saradnje“.

Nikoliću građani plaćaju mesečne troškove od 4.000 evra

Inače, građani plaćaju svakog meseca i održavanje vile u kojoj živi Nikolić. Kako je u novembru 2018. rečeno Insajderu u Vladi Srbije, prosečni mesečni troškovi koje država pokriva za njeno održavanje iznose približno 400.000 dinara, odnosno oko 3.400 evra.

„U te troškove spada redovno održavanje objekta, spolja i iznutra, generalno čišćenje kompletne zgrade dva puta godišnje, komunalni troškovi, kao što su voda, struja i telefon, kao i grejanje na lož-ulje“, kažu u Vladi.

Na raspolaganju i dva reprezentativna objekta

Ako Ana Brnabić bude postavljena na neku drugu visoku državnu funkciju, Vlada joj može dati na korišćenje neki novi objekat, koji ima status “reprezentativnog”.

U Uredbi o nepokreznostima za reprezentativne potrebe piše da u Beogradu takvu oznaku ima vila u Botićevoj 8 i kompleks u Užičkoj od 11 do 15. Nije poznato čemu sada služe ti objekti i u kakvom su stanju. U pomenutom dokumentu piše da, osim za funkcionere, oni mogu da služe i za reprezentivne potrebe državnih organa i lica koji predstavljaju Srbiju.

BONUS VIDEO Dokle su stigli radovi na vili Aleksandra Šapića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare