Jelena Trivan Foto: Nova.rs

Jelena Trivan direktorka Službenog glasnika a od nedavno i generalna direktorka Mtel-a u BiH, prema saznjanjima Nove na te dve funkcije u dve različite zemlje mesečno zarađuje blizu 7.000 evra. Zahvaljujući bliskim vezama sa Srpskom naprednom strankom, Trivan punu platu prima u obe firme uprkos tome što u njima očito ne radi puno radno vreme.

Nekada udarna pesnica Demokratske stranke a danas „direktorska uzdanica“ Srpske napredne stranke, već puna dva meseca postiže nemoguće – vodi dve kompanije i to u dve različite zemlje.

Odgovorna je za poslovanje Službenog glasnika a od 15. oktobra i Mtel-a u Bosni i Hercegovini. Negde između, kada treba odbiti projekte eminentnih reditelja, vodi i Filmski centar.

U izveštaju o imovini i prihodima koje je Jelena Trivan prijavila navodi se da kao direktorka Službenog glasnika zarađuje mesečno oko 200.000 dinara.

Svetislav Basara i Jelena Trivan
Svetislav Basara i Jelena Trivan Foto: TNAJUG/ RADE PRELIC

Kako je Nova pisala, prihode i funkciju u Mtel-u koji je u vlasništvu Telekoma Srbije, nije prijavila Agenciji za sprečavanje korupcije. To je prema zakonskoj obavezi trebalo da uradi u roku od mesec dana, odnosno do 15 novembra. Ona, međutim, to nije uradila, te podatak o tome koliko zarađuje u BiH nije dostupan javnosti.

Diskretno imenovanje na čelo Mtel-a

Prema saznanjima Nove, Jelena Trivan kao generalna direktorka Mtel-a mesečno inkasira oko 600.000 dinara.

To znači da se njeni prihodi u poslednja dva meseca kreću blizu 7.000 evra.

Izvor Nove navodi da je Jelena Trivan u kompaniji Mtel, od kada je inenovana za generalnu direktorku, bila do sada nekoliko puta. To se može zaključiti i na osnovu vesti i fotografija koje su objavljene na zvaničnom sajtu.

Jelena Trivan Foto: Nova.rs

Ono što je činjenica jeste da je Jelena Trivan zaposlena za stalno na dva radna mesta. Prema Zakonu o radu Srbije radna nedelja traje pet dana, a radni dan osam sati odnosno najduže 40 sati nedeljno. Isto je i u Bosni i Hercegovini odnosno RS.

Ukoliko pretpostavimo da ove zakonske odredbe važe i za direktorku Trivan, šanse da ih ispuni ne postoje. Čak ni uz najbolju moguću organizaciju.

Kako ispunjava radno pravne obaveze

Bivši poverenik za informacije od javnog značaja a sada advokat Rodoljub Šabić kaže za Novu da takva situacija u nekim normalnim uslovima ne bi bila moguća.

Rodoljub Šabić Foto:FoNet/Božana Pavlica

„ Postavljanje Jelene Trivan ili bilo koga drugog, istovremeno na rukovodeća mesta dve važne i velike kompanije u državnom vlasništvu, otvara niz pitanja. I sa stanovišta celishodnosti, realnih mogućnosti i sa stanovišta zakonitosti“, navodi Šabić i dodaje:

„ Postavlja se pitanje da li je uopšte moguće odgovoriti radno pravnim obavezama na tolikom rastojanju, biti u obe firme i rukovoditi njima. To nisu neka mala preduzeća, to su ozbiljna preduzeća. Tu je naravno i pitanje zakonitosti. Postavljenje je izvršeno diskretno, a nije prijavljeno ni Agenciji za sprečavanje korupcije“.

Afera Filmski centar Srbije

Podsetimo, Jelena Trivan je nedavno dospela u centar pažnje javnosti zbog odluke Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, čija je ona predsednica, da obori odluku komisije da se finansijski pomogne filmovima eminentnih reditelja Srđana Dragojevića, Gorana Markovića i Želimira Žilnika.

Vlast je tako preko Jelene Trivan poslala poruku kako prolaze kritičari vlasti.

Tada se otkrilo i da je direktorka Službenog glasnika i predsednica UO Filmski centar u međuvremenu imenovana za generalnu direktorku kompanije „Mtel“ iz BiH, čiji je većinski vlasnik „Telekom Srbija“. Ona tu funkciju i prihode koje ostvaruje na osnovu nje nije prijavila Agenciji za sprečavanje korupcije.

Goran Markovic, Jelena Trivan, Tihomir Stanic
Goran Marković, Jelena Trivan, Tihomir Stanić Foto:Ivan Dinić/Nova S/TANJUG/ RADE PRELIC

Agencija je zbog toga najavila pokretanje „prethodnog postupka provere“. Sagovorik Nove, Rodoljub Šabić kaže da je takav odgovor Agencije neozbiljan.

„Ako postoji nezakonitost, a u ovom slučaju je jasna jer nije prijavljena funkcija, postupak se odmah pokreće a ne neki prethodni postupci. Agencija ga vodi ili ga ne vodi“, ocenjuje Šabić.

Podsetimo, antikorupcijsko telo može da izrekne dve mere – jedna je javno objavljivanje odluke o povredi zakona, a druga javna preporuka za razrešenje. U slučaju da se sumnja u prikrivanje imovine tada može da se pokrene i krivični postupak.

Vozač i stan od 150 kvadrata

Izvor Nove navodi i da je Trivan dovela i vozača iz Beograda iako kompanija Mtel ima već vozača koji je plaćen da vozi direktora. Nezvanično se govori i da je nova direktork u međuvremenu iznajmila stan u Banja Luci od oko 150 kvadrata.

Bonus video: Zašto Vučić posmatra Niš sa fasade hotela? 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare